Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland läser! I dag: Barbro Hultman, Frösön:

Var läser du? 

I princip varje kväll i sängen innan jag (förhoppningsvis) somnar; även i fåtöljen och på resor, företrädesvis på tåget.

I vilken form läser du? 

Inbundna böcker eller pocket.

Ditt bästa boktips?

Årets bok för mig är "Agaat" av Marlene van Niekerk (2004). Utspelar sig i Sydafrika med apartheidproblematik. Det som framför allt griper tag i mig är relationen mellan den vita lantbrukarhustrun Milla och hennes svarta tjänsteflicka Agaat. Agaat behandlas nästan som en dotter tills att Milla föder en egen son. Då flyttas Agaat ut i ett hus på gården. Milla drabbas av ALS. Den röda tråden är Agaats och Millas ömsesidiga beroende av varandra och den ständigt pågående maktkampen dem emellan. Språket är vackert och naturskildringarna fantastiska/sinnliga.

"Just kids" av Patti Smith (2010) är en annan bok som satt spår. Patti beskriver den ömsinta och kärleksfulla relationen mellan henne och fotografen Robert Mapplethorpe och hur deras respektive konstnärskap allt eftersom vinner omvärldens anseende. Mapplethorpe drabbas 1986 av Aids. Med stor ansträngning tar han ett sista porträtt 1988 av Patti med lille sonen Jesse i famnen. Slutet är mycket gripande. Språket är lättillgängligt.

En svensk författare som gjort bestående intryck är bland andra Kerstin Ekmans "Hunden" (1986) och "Händelser vid vatten" (1993).

Äldre förf. som finns kvar under huden är t.ex. Joseph Conrads Mörkrets hjärta (1902) om skepparen Marlows resa, som kolonialismens ambassadör, upp längs Kongofloden. Genom beskrivningen av de misshandlade infödda afrikanerna kom den dåtida synen på kolonialismen att sättas under lupp.

Också William Faulkners Intruder in the dust (1948) berörde på ett djupare plan. Om den svarte mannen Lucas Beauchamp som blir orättvist anklagad för mordet på en vit man. Förutom att den utgör ett klart ställningstagande i rasfrågan är den spännande och med ett suggestivt/förtätat språk.

Surfar du mobilt? Gå in på ltz.se/kulturnoje/jamtlandlaser