Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland läser! I dag: Andreas Hoffmann, Lillhärdal

Var läser du?

Jag läser på resor (framförallt på flygplan och tåg). Jag läser varje dag hemma på kvällen eftersom jag har aldrig har haft TV.

Vad läser du?

På resor blir det pocket, hemma inbundet.

Jag vill alltid "lyssna" till litteraturen, dess rytm och musik är viktig. Jag läser gärna samma bok på flera språk, framförallt svenska, tyska, engelska och tjeckiska. Översättningar ger böckerna ett helt nytt liv.

Ditt bästa boktips:

Torgny Lindgrens "Norrlands Akvavit" är mycket mer än bara en berättelse om en före detta fanatisk predikant som återvänder för att avkristna de områden som han omvände till kristendomen för femtio år sedan. Det är framför allt en berättelse om hur svårt det är att övertyga människor om att det man har lärt dem har varit helt fel.

Tove Janssons "Bildhuggarens dotter" förmedlar en inblick i hennes egen barndomsvärld och man kan aldrig tro att hon skrivit boken när hon var i 50-årsåldern. Magiskt och samtidigt realistiskt. Jag skulle vara glad om jag kunde minnas min barndom med barnets ögon.

Junichiro Tanizakis "Sasameyuki" (Makiokas systrarna). Jag läser denna bok på tjeckiska eftersom den inte finns på svenska. Jag har aldrig kunnat förstå varför den kanske viktigaste japanske 1900-tals författaren, påtänkt som nobelpristagare i litteratur, inte är mera populär i Sverige. Här finns bara tre av hans 26 stora romaner (han har skrivit 119 verk) översatta till svenska. Alla är viktiga och känslosamma för att definiera de emotionella och psykiska gränserna mellan Japan och västvärlden.

Surfar du mobilt? Gå in på ltz.se/kulturnoje/jamtlandlaser