Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtland kom till Åre

/
  • Stämningen i puben ger en känsla av att Halvarsson har ett mini afterski och kör covers på sig själv, i positiv bemärkelse. Foto:Mattias Pettersson
  • Det var proppfullt på Bygget när Mustasch röjde loss.

Torsdagskväll i Åre och snön faller tyst. Till synes en lugn liten fjällby med några enstaka ute på promenad, men innanför pubarnas väggar sjuder det av musik och människor. På The Black Sheep huserar Christer Halvarsson denna kväll och håller release för skivan ”Nyvälle”.

Annons

Inne på den engelskinspirerade puben brinner brasan och fårskinnspallarna är fullsatta. Vid borden sitter glatt skålande gäster som väntar på kvällens huvudhändelse – Christer Halvarssons releasekonsert.

Jag lyckas slå mig ner bredvid fanset nummer ett. Han heter Lars Olovsson och jobbar vanligtvis som kock på The Black Sheep.

Han berättar förtjust hur han ringde och frågade om Christer ville spela på puben, att han tackade ja och till och med valde att hålla sin releasefest här.

– Jag har varit ett stort fan sedan jag köpte hans första kassett -97. Jag pratar själv jamska och gillar texterna, säger han.

När Halvarsson så intar den lilla scenen är det inte bara det meterkorta avståndet mellan scen och publik som förstärker känslan av att de flesta av gästerna har en speciell relation till den genre överskridande vardagshumoristen. Allsången är igång rätt snabbt och en slags jämtländsk patriotism glimtar till i någras ögon.

Halvarsson och bandet inleder första set med ”Nyvälle” och ”Kongero” från nya skivan och det svänger bra från början. Johan Arvelin på elgitarr drar iväg maffiga solon då och då och andra gitarristen Lars Alnesjö ger det hela en bluesrockig touch. Resten av bandet består av Micke D Eriksson, trummor och Andreas Olofsson växlandes mellan bas och fiol. Tillsammans öser bandet på som de bör och ger publiken vad de vill ha. Nya alster blandas med gamla godingar och hits, som låten ”Je klev på nå grönt som kväka”. Tyvärr hörs sången inte så tydligt så jag frågar min bordsgranne vad den handlar om.

– Den handlar om när han smög på en tjej, råkade kliva på en groda och blev avslöjad, säger han och fortsätter sedan sjunga med för full hals.

Efter pausen har publiken lämnat borden och de urdruckna glasen för att sluta upp i dans framför scenen. Dans blir det, och mer allsång, och smått extas när det är dags för hiten ”Friinga”, men det var väl också ganska väntat. Ska bli intressant att se när extasen yttrar sig på bandets nästa spelning, som äger rum på Marité på fredag.

Stämningen i puben ger en känsla av att Halvarsson har ett mini afterski och kör covers på sig själv, i positiv bemärkelse. Jamtrock och bondcountry till texter om sur mjölk och elstängsel-incidenter är befriande att lyssna på, speciellt just en sen kväll i Åre. Ty bara ett stenkast från The Black Sheep ligger Bygget och kontrasterna kan knappt vara större. Där spelar hårdrockarna Mustasch i en fullproppad och kvalmig klubblokal.

Trängseln gör sig påmind med välbekanta krogknuffar och trots att det bara blir ett hastigt besök hinner jag längta till en liten pub där folk sitter framför brasan och sjunger med i låtar om grodor.

Mer läsning

Annons