Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland jagar trendbrott i Solna

Tre raka segrar har följts av tre raka förluster. Nu jagar Jämtland ett trendbrott, borta mot Solna i morgon.

– Om vi kan spela ett bra försvarsspel har vi chans att vinna, menar Pontus Frivold.

Jämtland har gnuggat på bra efter förlusten mot Södertälje. Träningarna har varit tempofyllda och haft bra kvalitet.

Pontus Frivold låter glad och optimistisk när Sporten får tag i honom. Samtidigt vet han att Solna är ett av de lag i Ligan som får ut mest av sitt material.

Framför allt har coachen Ray Ailus lyckats hitta rätt roller åt sina spelare. Förre Europaproffset Mats Levin gör sin sista säsong och han gör det på ett strålande sätt.

– Jag har haft Mats i Sundsvall och i landslaget och han är fantastiskt bra i "pick and roll"-spelet. Han hittar otroligt bra lägen till sina medspelare.

Detta slags screenspel är något som Solna gör bäst i hela ligan. Det är också därför man lyckas hitta fram till så många öppna skott till sina skyttar.

Kombinationerna mellan Levin och Jim Nyström har varit något av Solnas signum i år. Här ligger också nyckeln till om Jämtland ska kunna vinna.

Det gäller att skära av Levins passningar, samtidigt som man hittar ett sätt att hålla en förhållandevis låg produktion från Taj McCoullough och Stavros Toutziarakis.

– Solna har haft otur med skador, men har ändå gjort en mycket bra säsong, säger Pontus Frivold.

---------------------------

Basketligan, omgång 23

Lagen

Solna
Mats Levin f 189
Emil Salon g 190
Nathan Dawit g 192
Henos Kidane g 193
Jim Nyström g 194
Jonathan Gunnarsson f 195
Erkan Inan g 195
Daniel Johansson f 200
Taj McCullough f 201
Jesper Eliasson f 204
Sebastian Schuszler f 204
Henrik Jädersten c 208
Stavros Toutziarakis c 210
Coach: Ray Ailus.

Jämtland
Stefan Zivkovic g 180
Jawan Carter g 180
Stefan Hellgren g 186
Adama Darboe g 190
Samuel Mukooza g 192
Mikael Jönsson f 193
Srdjan Vukovic f 198
Andreas Karlsson f 200
Egal Saleman f 202
Omar Zaghdane f/c 203
Brandon Peterson c/f 204
Coach: Pontus Frivold.

Läget

Solna: Trots skador och en tunn trupp har Ray Ailus gjort ett utmärkt jobb. Med Mats Levin och Jim Nyström som bärande bakplansspelare samt med atletiske powerforwarden Taj McCoullouch och grekiske centern Stavros Toutziarakis som effektiva vapen under korgarna, lyckas Solna nå resultat mot de flesta lag.

– Solna har Sveriges bästa "pick and roll"-spel (egentligen screenspel) och det beror på att Mats Levin är så fantastiskt på det spelet. Han hittar fria spelar och skapar otroligt många bra lägen för sina medspelare. Vi behöver hitta ett sätt att lösa det, menar Pontus Frivold.

Levin har 6.5 målgivande passningar per match och Nyström snittar 15 poäng. McCoullouch ståtar med fina 17.7 poäng medan Toutziarakis noterar 16 poäng och 9.6 returer. Notabelt är att förre Jämtlands, LF och Sundsvallsguarden Emil Salon gör debut för Solna.

Jämtland: Har tränat bra efter Södertäljematchen och gnuggat på hur man ska möta Solnas "pick and roll"-spel.

– Om vi får till vårt försvarsspel har vi en bra chans, säger Pontus Frivold, som själv gärna vill att hans lag ska få till ett bättre screenspel.

– Vi har blivit bättre på det sedan vi fick Jawan (Carter). Han hjälper oss i det spelet.

Jämtland flyger ned till Stockholm och tar nattåget hem. Pontus Frivold stannar i Stockholm för en kortare landslagssamling med U 20-landslaget, men hinner hem till onsdagsträningen med Jämtland.

Skador
Solna: Serkan Inan är långtidsskadad.
Jämtland: Serabilo Boucari och Max Tandberg-Vall stannar hemma. Boucari får inte ledigt från jobbet och Tandberg-Vall är förkyld. Laget åker med elva man eftersom materialförvaltaren Sune Pettersson har blivit krasslig och måste stanna hemma.

Statistik:
Jämtland 4–9 i matcher med Solna de senaste fyra åren. De fem senaste matcherna har Jämtland förlorat.

Övriga matcher tisdag 21 jan: Borås-LF, Södertälje-Norrköping, Örebro-Sundsvall, Uppsala-Nässjö.