Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland garderar sig – värvar Saleman – blir skadeersättare för Rönström

Johan Rönströms ryggskada tar tid att läka. Därför plockar Jämtland Basket in Egal Saleman som skadeersättare.

– En mycket smidig lösning, säger coachen Pontus Frivold om Umeåspelaren.

Annons

Jämtland har lyckas sy ihop ett paket som förhoppningsvis ska gynna alla parter.

– En mycket smidig lösning. Jag hade själv Egal i laget när jag var andrecoach i Sundsvall och jag är glad att han kan få komma tillbaka till svensk ligabasket, kommenterar Pontus Frivold, som är mäkta nöjd med att få återknyta samarbetet med den allsidige forwarden.

– Egal är en duktig spelare som har mognat rejält de senaste säsongerna utomlands. Det känns grymt kul med en duktig svensk kvalitetsspelare som vill komma till Östersund och bidra både på och utanför planen.

Tycker du att Egal liknar Johan i spelstil?

– Både och. Båda spelar på position fyra, men skillnaden är att Johan är mer fysisk.

Den 25-årige forwarden gjorde sin ligadebut 2008 i Jämtland Basket. Det var dåvarande coachen Mathias Eckhoff som värvade honom från Umeå och Saleman motsvarade förtroendet med en överraskande stark debutsäsong.

Hade Jämtlands ekonomi varit bättre skulle han kanske ha varit kvar i klubben.

I stället blev det en säsong i Sundsvall och därefter två år i Örebro. Saleman har också hunnit med en del utlandsspel samt perioder i division 1 med hemklubben Umeå.

I fjol spelade Saleman först i serie C i Italien innan han avslutade året med en halv säsong i Umeå. I den sistnämnda klubben blev det totalt 13 matcher och nio segrar och ett snitt på 18 poäng och 9.5 returer.

Kontraktet med Jämtland är skrivet på två månader. Under den tiden hoppas Jämtland Basket att Johan Rönström ska vara tillbaka från sin ryggskada.

– Förutsättningen är att Johan ska komma tillbaka. Vi ser honom som en långsiktig investering. Men just nu kan han inte träna med laget och eftersom det inte går att sätta ett datum för hans comeback har vi valt att ersätta honom, menar Pontus Frivold.

Rönström har börjat att stegra sin träning och är nu med i början av lagträningarna, men ingen vet om comebacken är fyra veckor bort eller längre.

– Jag tror den här lösningen är bra även för Johan. Nu slipper han känna press på att snabbt komma tillbaka.

Egal själv är upprymd över att få återvända till Basketligan.

– Oerhört kul att få komma tillbaka till Östersund och ligan. Jag vill visa hur mycket jag utvecklats sen jag var här senast. Jag känner flera av spelarna och coach sedan tidigare så jag vet att jag kommer trivas och hur hårt vi kommer jobba för att bli bättre och det är det jag vill.

Saleman är redan på plats i Östersund och har börjat förberedelserna med laget. Nu väntar elva dagars träning innan nästa träningsmatch, hemma mot norska Sverresborg, fredag 20 september.

------------

Egal Saleman

Ålder: 25.
Mått: 200 cm – 97 kilo.
Position: Fyra, power forward.
Tidigare klubbar: Umeå, Jämtland (2008/09), Sundsvall, Örebro, Italien (flera omgångar, bland annat i Virtus Gorle i serie C), Umeå (en halv säsong).

Notera: Gjorde 40 poäng och tog 16 returer för Umeå i träningsmatchen mot Jämtland i augusti.