Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland får krisstöd från EU

Den höga arbetslösheten bland ungdomar oroar inte bara inom landet. EU har beslutat att ge krisstöd till mellersta Norrland.

Annons

En miljard kronor under de två kommande åren ska hjälpa de tre haltande regionerna som pekas ut i landet på fötter när det gäller ungdomsarbetslöshet. 780 miljoner kommer från EU och svenska staten får betala den resterande summan.

Utöver mellersta Norrland ska norra Mellansverige och Sydsverige också dela på stödet.

Arbetslösheten bland unga formligen exploderade inom EU i samband med den ekonomiska krisen 2008. Andra kvartalet nämnda år var siffran drygt 15 procent. Ett år senare, 2009, passerade ungdomsarbetslösheten 21 procent.

I augusti 2013 var 21,2 procent av de som är yngre än 25 år som var arbetslösa i Sverige. Det är strax under genomsnittet inom EU som ligger på 23,5 procent.

Men EU-kommissionen har identifierat de tre regionerna som nu ska få stöd som regionala krisområden just när det gäller ungdomsarbetslöshet. Flera andra regioner inom unionen pekas också ut. Här vill kommissionen satsa pengar för att situationen för unga anses vara akut.

För Jämtlands län finns inga specifika siffror för ungdomsarbetslöshet som är framtagna på samma sätt som de officiella rikssiffrorna. Arbetsförmedlingen för en statistik men den tar bara upp de ungdomar som är registrerade där. Enligt den statistiken var 17,6 procent av ungdomar 18 år till 24 år registrerade som arbetslösa i Jämtlands län i juli månad 2013.