Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland bildar egen region

Från årsskiftet ska landstinget i Jämtland ägna sig enbart åt vård.

Regionala utvecklingsfrågor ska flyttas över till Jämtlands regionförbund.

Här ska 103 anställda och 150 miljoner jobba för länets utveckling.

Målet är att på sikt kunna bilda en region med hela eller delar av Västernorrland.

Samtidigt som det arbetet pågår gör politikerna i Västerbotten ett utspel.

De vill ha ett Stornorrland där Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland ingår.

– Vi kan inte tänka oss en annan regionbildning, säger Erik Bergkvist (S) till Västerbottens-Kuriren.

Med andra ord: blir det inget Stornorrland lägger de planerna på en regionbildning på is.

– Politikerna i Umeå tar på sig ett stort ansvar, säger landstingsrådet Robert Uitto (S). Vi måste tillsammans se till att regeringen ska utse regioner. Vi har redan sagt att vi ska bilda två regioner i Norrland.

– Det här är förhastat, trist och feltänkt. Hotet att det inte blir några regioner överhuvudtaget ligger i att vi inte kan enas om ett förslag.

Kommunerna och landstinget i Jämtland har i drygt 20 år försökt komma överens i regionfrågan på olika sätt utan att lyckas. Nu har de äntligen enats, rekrytering av en regiondirektör pågår för fullt och lokaler ska hyras.

Just nu är Österängsskolan och lokaler på Campus högaktuella.

Samtidigt förbereder sig Kommunförbundet för en nedläggning av den nuvarande verksamheten. Samtliga 34 anställda flyttas över till det nya regionförbundet, länsstyrelsens regionala utvecklingsavdelning bidrar med 12 anställda och landstinget med 57 anställda.

– Länskulturen blir kvar i landstinget de närmaste åren, säger Robert Uitto det samma gäller länstrafiken, där vi enligt lag måste stå kvar som ägare. Men administrationen ska ske genom regionförbundet.

Landstinget fortsätter sitt enträgna arbete att stärka sjukvården. Robert Uitto driver regionfrågan i föreningen Mittsverige och i interimsstyrelsen för det nya regionförbundet.

– Vi måste stärka utvecklingen i länet och det görs bäst genom samverkan. Nu får vi samlade resurser och kunskap i regionförbundet.

– Men målet är att vi ska få ett klart besked från regeringen senast år 2012 om att vi får bilda ett regionförbund värt namnet för att kunna få ett direktvalt fullmäktige år 2014.

– Nu ska vi träffa Timrå kommun och diskutera om de kan tänka sig vara med i region Mittsverige tillsammans med Sundsvall, Ånge och Jämtlands län.

Jämtlands regionförbund ska under tiden ses som det samarbetsprojekt det är, där det gäller att jobba för hela länet och fördela pengar för regional utveckling på bästa sätt.

Samtidigt vill alltså företrädare för samtliga sju riksdagspartier i Västerbottens län ta initiativet och driva frågan om ett Stornorrland vidare.

De menar att Ansvarskommitténs förslag som presenterades för över två år sedan pekade på att landet skulle indelas i större regioner med 1-2 miljoner invånare i varje.

– Det målet uppnås inte med vårt förslag, men det är så nära man kan komma, menar de sju partierna.