Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland Basket och Frösö vill behålla hallen

I dag tar Östersunds kommun beslut om att eventuellt riva Z-hallen. I så fall måste kanske Jämland Basket flytta sina matcher till Östersund Arena.

– Det är en total nyhet för mig. Kommunen har inte fört någon dialog alls med oss, säger ÖIK:s Markus Åkerblom.

Tjänstemännens förslag är att riva Z-hallen eftersom den blir för dyr att behålla. Problemet är att den gamla ishallen ändå kan vara den klart bästa ersättningsytan när Sporthallen byggs om.

Både Jämtland Basket och Frösö Innebandy vill behålla Z-hallen under den tid på cirka 12 till 18 månader som ombyggnaden sker.

– Z-hallen blir mer och mer den bästa lösningen. Alternativet att träna i Torvalla (och spela matcher i Östersund Arena) är inte optimalt eftersom den hallen saknar trägolv, säger Jämtland Baskets klubbdirektör Peter Johansson, som berättar att kommunen inte undersökt klubbens behov och önskemål vid en flytt från Sporthallen.

– Den enda fråga vi har fått är hur många träningar och matcher som vi spelar.

Frösö Innebandy ser också Z-hallen som det bästa alternativet.

– Vi klarar oss med Torvalla, men då måste vi ha dispens. Där finns inte publikplatser eller serveringsytor som vi behöver. Z-hallen vore den mest ypperliga lösningen, säger Daniel Hallström, ordförande i Frösön.

– Det vore klokast att ha allt samlat (träning och match) på samma ställe. De hjälper även andra sporter som måste flytta på sig om vi ska in i Torvalla.

Förslaget att använda Östersund Arena som matchhall för Jämtland Basket kommer som en total överraskning för ÖIK:s sportchef Markus Åkerblom.

– Det är första gången jag hör det. Det låter jättemärkligt. Det kommer att ta mycket tid att lägga och ta upp golvet, troligen mer tid än vad kommunen skissar på. Det för följdverkningar för alla vi som har verksamhet här, säger Åkerblom, som är förvånad över att kommunen inte fört någon dialog alls med ÖIK.

– Var ska i så fall våra ungdomslag träna under den tid då ishallen är upptagen av att golvet läggs och det är basketmatcher?

Sporten: – Troligen Klanghallen.

Markus: – Klanghallen! Jaha. Och vem ska köra ungdomarna dit?

Åkerblom menar att man gärna hjälper Jämtland Basket, men att situationen blir extra känslig från och med nästa år då verksamheten kommer att öka i ishallen.

– Dels har vi vårt eget hockeygymnasium, dels är det klart att konståkningen ska starta ett eget gymnasium. Redan i dag har vi jätteproblem att få tider till alla och det här innebär att det blir ännu svårare.

Ett beslut att låta Jämtland Basket spela sina hemmamatcher i Östersunds ishall får också konsekvenser för basketklubben. I så fall måste man själva (med hjälp av en vaktmästare) lägga och ta upp ett mobilt trägolv i samband med varje hemmamatch. Totalt mellan 16 och 23 matcher.

– Vi har varken de ekonomiska eller personella resurserna att göra det, säger Peter Johansson och fortsätter.

– Det här är en stor fråga för oss eftersom det handlar om ett och ett halvt års tid. Just nu känns det som att man tvingar fram ett hastigt beslut. Jag gissar att kommunen måste ta den här frågan ett varv till, säger Johansson, som själv bjuder på ett eget förslag.

– Vi skulle gärna se att man flyttar trägolvet till ATS och lägger träningar där. Problemet är att kommunen inte äger den hallen.

--------------------------

Kommunens förslag

Bakgrund: Parallellt när Sporthallen byggs om måste Jämtland Basket och Frösö Innebandy beredas andra hallar att träna och spela matcher i.

Tidsrymd: Enligt förslaget kommer det att ta mellan 12 och 18 månader att bygga om Sporthallen. Ombyggnaden beräknas starta sommaren/hösten 2014.

Förslag till ersättningshallar: Östersund Arena, Torvalla Sporthall, Klanghallen, Frösö Park, Exercishuset.

Förslag för Jämtland Baskets herrlag: Träning i Torvalla, matcher i Östersund Arena/Klanghallen.

Förslag för Jämtland Baskets damlag: Träning och matcher i Torvalla.

Förslag för Frösö Innebandy: Träning och matcher i Torvalla.