Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkrafts styrelseordförande får rejäl lönehöjning

Jämtkrafts styrelseordförande Nils Ericsson kan få ett rejält lönepåslag nästa år. Som representant för huvudägaren Östersunds kommun föreslås hans arvode öka till knappt 200 000 kronor per år.

Östersunds kommun håller just nu på att se över de arvoden som betalas ut till förtroendevalda politiker som jobbar på uppdrag av kommunen. De flesta arvoden kommer att ligga kvar på samma nivå men vissa föreslås bli betydligt högre.

Det handlar främst om ordförande och vice ordförande i de kommunala bolagen. Eftersom kommunalrådet Jens Nilsson (S) redan har en heltidslön som kommunalråd så utgår för hans del ingen extra ersättning för arbetet som ordförande i Östersundsbostäder AB och koncernbolaget Östersunds rådhus AB.

En som däremot kan tjäna en hacka på de föreslagna arvodena är Jämtkrafts styrelseordförande Nils Ericsson (S). Den ersättning som rekommenderas för honom är i dag 112 000 kronor per år. Men från och med nästa år är förslaget att hans ersättning ska höjas till 196 350 kronor per år.

– Den här höjningen är något som har diskuterats i många herrans år men det är ju ingenting som jag haft med att göra, säger Nils Ericsson.

Men han tycker att det nya arvodet ligger på en rimlig nivå med tanke på det arbete han utför i styrelsen.

– Jag är ju där mest varje arbetsdag så det är väl rimligt på något sätt. Man ska inte glömma bort att vi är ett stort energibolag med en omsättning på en och en halv miljard kronor och har vuxit mycket de senaste åren. Den här ersättningen har nog halkat efter en aning.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) har varit med och tagit fram höjningen för Jämtkrafts styrelseordförande.

– Där har vi tittat på andra kommuner som har bostads- och energiföretag i vår storlek. Det är egentligen därför som vi har valt att göra en uppjustering på det här sättet, säger hon.

När det gäller kommunalråden och de politiker som har uppdrag i kommunala nämnder och styrelser så föreslås inga större förändringar i arvodesnivåerna. Ordförande i kommunstyrelsen, Jens Nilsson (S), har ett arvode som motsvarar den lön som en riksdagsledamot har. I dag är en riksdagslön 660 000 kronor per år eller 55 000 kronor i månaden. Övriga arvoden inom Östersunds kommun räknas ut som en procent av riksdagslönen. Till exempel så har kommunstyrelsens förste vice ordförande, AnnSofie Andersson (S), och oppositionsrådet, Carina Zetterström (C), 85 procent av Jens Nilssons lön.

Tanken med kopplingen till riksdagsledamöternas löner är att kommunpolitikerna inte ska besluta om höjningar av sina egna löner.

– Det var nog jag och AnnSofie som kläckte den här idén för ett antal år sedan. Förr så var våra arvoden knutna till löneutvecklingen för kommunchefen. Men med ett sådant system skulle det kunna bli så att vi påverkar vår egen löneutveckling genom att sätta en hög lön på den posten. Då sade vi att det var bättre att låta någon annan kan säkra vår löneutveckling men på ett sätt som vi inte själva kan påverka, förklarar moderate politikern Pär Jönsson.

De förtroendevalda som inte har så höga årsarvoden får särskilda ersättningar för varje sammanträde de deltar på. Dessutom har de rätt att få ersättning för bland annat förlorad arbetsinkomst, resor eller extra kostnader för barntillsyn.