Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkrafts lokaltaxa ska inte avskaffas

Den senaste tiden har vi sett en lite märklig debatt om vad vi vill med Jämtkraft.

Det känns som det är nödvändigt med ett klarläggande. Jämtkraft ska fortsätta med lokaltaxa med låga priser men ska också vara ett allt offensivare företag och investera i ny grön teknik och hållbar energi.
Så här står det i aktieägaravtalet som Östersund, Krokom och Åre har godkänt:
Parterna är överens om att JKAB skall vara det regionalt ledande energiföretaget, att det, med beaktande av EU:s statsstödsregler och andra sådana begränsningar, skall verka för långsiktigt låga priser, samt tillämpa enhetliga eltaxor inom Krokoms, Åres och Östersunds kommuner. Beslut i JKAB skall med beaktande av detta fattas på affärsmässiga grunder.
I de ägardirektiv som just nu presenteras skriver vi följande:
Ägarnas förväntan på bolagets prisfilosofi framgår av gällande aktieägaravtal. Priserna ska skapa goda förutsättningar för företag och privatpersoner att verka och leva i regionen. Priserna ska ge företaget lönsamhet samt förutsättningar för fortsatt tillväxt och investeringar. Bolaget ska bibehålla sin goda kostnadseffektivitet i jämförelse med andra aktörer på respektive marknad. Företaget ska erbjuda ett så attraktivt elpris att bolaget är det självklara alternativet för lokala kunder.
Hur någon kan tolka det som om vi vill avskaffa lokaltaxan är obegripligt. Det ska finnas en lokaltaxa med låga priser även fortsättningsvis.
Det som påverkar priset är tidigare investering i vädersäkrat nät med cirka en miljard kronor och kommande investeringar i samma storleksordning i Hissmofors kraftverk.
Dessutom ska bolaget vara offensivt inom området förnyelsebar energi som vindkraft, samarbeta med kommunerna och företag när det gäller energieffektiviseringar, utveckling av grön teknik som till exempel i arbetet med Green Highway och det elbilsprojekt som pågår.
Man kan inte både ha kakan (lägsta elpriset av alla) och samtidigt äta den (kräva att bolaget ska vara offensivt att investera i förnyelsebar energi). Det är därför rimligt att vi kräver av bolaget att man har den avkastning som behövs för dessa offensiva uppgifter. Det räcker att man har låga priser i en lokal taxa  men behöver inte vara lägst.
Jämtkraft ska vara en stark aktör för regionens utveckling då måste vi som ägare ge förutsättningar för detta.
Alternativet är låga investeringar och passivitet. Om vår region ska vara vinnare i kampen om de nya gröna jobben så har Jämtkraft en nyckelroll.

Ann-Sofie Andersson (S), Jens Nilsson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel