Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft tvingas reparera dammskada

Den gamla vattenkraftstationen i Långfors är under reparation. Detta då en dammskada riskerar att vattnet tar oönskade vägar.

Vattenkraftstationen i Långfors i Krokoms kommun har varit i bruk sedan 1918. Vid en rutinkontroll förra veckan upptäckte Jämtkraft att det omgärdande skyddet kring dammen riskerade att brista på ett ställe där marken rört sig under vintern. De gjorde bedömningen att skadan behövde åtgärdas på en gång, då vårfloden förmodligen skulle ha varit en för stor påfrestning mot dammen.

– Vi är tvungna att agera akut för att förebygga att inget allvarligare händer, säger Håkan Roos, informationschef på Jämtkraft.

Han var igår på plats vid vattenkraftstationen tillsammans med bland andra Sune Persson som arbetar med vattenkraftunderhåll.

Enligt Sune Persson riskerade vattnet att ta fel väg och i värsta fall gå igenom vattenkrafthuset. Igår inleddes därför en räddningsinsats för att i första skedet säkra läget.

– Vi bygger först upp en fördämning i inloppet för att torrlägga dammen. När det är gjort tar vi itu med reparationen och ser hur vi ska åtgärda det. Hur lång tid det tar vet jag inte säkert.

– En damm är ingen konstruktion som håller för evigt. Naturen har sin gång men att sådant här förekommer är ändå mycket ovanligt, säger Sune Persson.

Stationen i Långfors tillhör de minsta av Jämtkrafts 17 vattenkraftstationer. Normalt produceras där två GWh per år, vilket motsvarar årsförbrukningen för 100 normalvillor. Jämtkrafts största vattenkraftverk producerar uppemot 310 GWh per år men de små kraftverken ses som väldigt viktiga för Jämtkrafts energiproduktion i stort.