Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft tillåts höja elpriserna för lokala kunder

Jämtkrafts kunder i Östersund, Åre och Krokom kan få betydligt högre elräkningar framöver. Östersunds kommun beslutade nyligen att Jämtkraft inte längre måste ha ett lågt elpris för sina lokala kunder.

Östersunds kommun har som stor majoritetsägare i Jämtkraft tagit fram nya regler för hur bolaget ska styras i framtiden. I tisdags antog politikerna i Östersunds kommunstyrelse de nya ägardirektiven som innebär att Jämtkraft inte längre behöver ha ett särskilt lågt elpris för de som bor och verkar i de kommuner som äger bolaget; Östersund, Krokom och Åre.

I det nuvarande direktivet så står att "... priset ska tillhöra landets lägsta för motsvarande produkter hos jämförbara företag". I det direktiv som Östersunds kommunstyrelse sade ja till i veckan så formuleras prispolicyn "... priset ska ligga under medianvärdet för motsvarande produkter hos jämförbara företag". Det räcker alltså i framtiden om Jämtkrafts lokala taxa ligger ungefär i mitten av de elpriser som erbjuds av bolag som Eon, Vattenfall, Fortum och andra jämförbara elbolag.

Enligt kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) så finns det flera anledningar till varför det är viktigt att tillåta högre elpriser framöver.

– Vi vet att företaget står inför stora investeringar och reinvesteringar och då är det bra att från styrelsens sida ha en möjlighet att höja elpriset.

AnnSofie Andersson tror också att de nuvarande ägardirektiven kan vara ett brott mot EU:s regelverk.

– Vi har resonerat om att ta bort den här formuleringen eftersom den kan sticka i ögonen. Det kan finnas en diskussion inom EU att den skrivning vi har i dag inte skulle vara tillåten.

AnnSofie Andersson vill samtidigt betona att det står i ägardirektiven att Jämtkrafts elpriser ska vara så attraktiva att bolaget är det självklara valet för de lokala kunderna.

Det nya ägardirektivet innebär också att vinstkravet på Jämtkraft höjs. Dessutom kommer Östersunds kommun att få betydligt mer pengar än tidigare i form av utdelning. Dels som en engångsutdelning på 100 miljoner kronor och dels som höjda årliga utdelningsnivåer.

– De här utdelningarna är helt kopplade till köpet av Vattenfalls aktier i bolaget. Jämtkraft får aldrig bli ett bolag som ska klara kommunens budget utan de här pengarna ska gå till räntor och amorteringar, säger AnnSofie Andersson.