Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft: Provtappningen skedde enligt regelboken

Jämtkraft hävdar att man inte brutit mot några regler i samband med provtappningen av Kattstrupeforsen för tre somrar sedan.

– Vi anser inte att vi gjort oss skyldiga till något miljöbrott, säger Bengt Eriksson på Jämtkraft.

LT skrev i gårdagens tidning om en anmälan som lämnats in till Länsstyrelsen från Älvräddarnas Samorganisation.

Enligt anmälan skulle Jämtkraft ha släppt ut för mycket vatten i samband med en dammundersökning i Kattstrupeforsen augusti 2007, något som orsakat både översvämningar och minskat öringbestånd nedströms.

Av den anledningen ville Älvräddarna se en undersökning från Länsstyrelsen om en överträdelse av Jämtkrafts tillstånd för anläggningen skett.

Jämtkraft bemöter nu den kritik som riktats mot företaget.

– Som vi tolkar situationen var den här provtappningen inte tillståndspliktig eftersom den gjordes inom ramarna för vattendomen, säger Bengt Eriksson, avdelningschef inom elproduktion på Jämtkraft.

Vattendomen reglerar både den vattenmängd som får passera ut ur kraftverket och de gränser inom vilka vattenståndet bakom dammen måste ligga.

– Ibland uppstår det behov av att tappa ytterligare vatten genom dammluckorna för att man ska kunna hålla sig inom den här gränsen. Jag pratade med vår dammkunnige som sa att om man inte fick släppa på för mycket vatten när behovet uppstår skulle man ganska snabbt drabbas av översvämningar och dammbrott, säger Bengt Eriksson.

Han berättar också att Jämtkraft två månader före tappningen var i kontakt med Länsstyrelsen och informerade om den kommande händelsen.

– Vi anmälde tappningen till Länsstyrelsen som inte lämnade några synpunkter. Och då är det viktigt att betona att de har haft saker att anmärka på vid andra provtappningar när man ansett att tidpunkten eller något annat varit fel, men det gjorde de alltså inte i det här fallet, säger Bengt Eriksson.

– Dessutom hade Länsstyrelsen två personer närvarande vid Kattstrupeforsen när vi genomförde provtappningen.

Han berättar att man även varit i kontakt med fiskevårdsområdena i Hissmofors och Granbo som inte heller de hade några invändningar.

– Självklart måste vi vara lyhörda för åsikter kring situationer som denna eftersom vi är måna om att vår miljöpåverkan ska vara så liten som möjligt. Men i det här fallet anser vi att vi inte gjort något fel, avslutar Bengt Eriksson.