Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft misstänkt för miljöbrott

Jämtkraft AB har sedan 2007 tagit upp och släppt tillbaka otillåtet mycket vatten i Storsjön. Nu har en anmälan lämnats in.

Sedan 2007 har Jämtkraft AB:s kraftvärmeverk i Lugnvik hämtat vatten från Storsjön för att kyla ner kraftvärmeverket och sedan dumpat tillbaka en allt för stor mängd i sjön.

Nu har de via Länsstyrelsen i Jämtlands län lämnat in en anmälan om misstanke om miljöbrott till åklagarkammaren.

2001 fick bolaget tillåtelse av Östersunds tingsrätt till bortledning av vatten ur Storsjön för kylning intill en volym av 350 000 kubikmeter per år och max 80 kubikmeter per timme. Därefter har de lett det uppvärmda vattnet tillbaka till sjön.

Problemet är att vid en ombyggnad 2007 började bolaget överskrida den tillåtna gränsen för mängden vatten.

– Vi tog för givet att vi låg långt under utsläppsvärdena som var tillåtna, säger Dag Wiklund som är driftschef för fjärrvärmen på kraftvärmeverket i Lugnvik.

Bristfälliga rutiner, otillräckliga mätinstrument och ett räkneverk som bara visat den tillfälliga tillströmningen av vatten ligger bakom missen.

Som mest har vattenuttaget vid ett tillfälle 2011 legat på drygt 147 procent över högsta tillåtna uttagsmängd.

– Tar man ut för mycket vatten kan det ha en påverkan på den lokala miljön, säger Urban Westbye som är miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Nu är vattenuttaget reglerat. Nya rutiner, ett nytt räknesystem och en regleringsventil ska hålla koll på att mängden vatten som tas upp och släpps tillbaka i sjön håller sig inom de tillåtna gränserna.