Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft höjer elpriset

1 januari höjer Jämtkraft elpriset för kunderna i ägarkommunerna.

Elpriset blir 95,9 öre kilowattimme inklusive skatt och moms.

Elpriset blir 95,9 öre kilowattimme inklusive skatt och moms.

Det elbolaget kallar lokalpriset, det pris som de som bor i ägarkommunerna Åre, Östersund och Krokoms kommuner erbjuds, höjs med nio öre till 58 öre per kilowattimme. Inklusive energiskatt och moms blir elpriset 95,9 öre per kilowattimme.

Under hösten har majoritetsägaren Östersunds kommun tagit fram nya regler för hur elbolaget ska styras i framtiden. Det innebär bland annat att Jämtkraft inte längre behöver ha ett särskilt lågt elpris för ägarkommunerna och dess invånare, som LT tidigare berättat. I framtiden räcker det med att den lokala taxan ligger ungefär i mitten av de elpriser som erbjuds av bolag som Eon, Vattenfall, Fortum och andra jämförbara elbolag.

Anledningen till den här höjningen är, enligt ett pressmeddelande från Jämtkraft, att Jämtkrafts elproduktion varierar mellan åren och de nuvarande höga priserna på den nordiska elbörsen ger höga kostnader för inköp av el.

För en lägenhet med förbrukning på 2000 kilowattimmar blir jämförelsepriset, inklusive årsavgift, för en lägenhet med en förbrukning på 2 000 kilowattimmar 100,9 öre.

Motsvarande för en villa med en förbrukning på 20 000 kilowattimmar blir 96,4 öre.

1 januari nästa år höjs också energiskatten på el. För kommunerna Åre, Östersund och Krokom, som är så kallade lågskatteområde, innebär det en ökning av energiskatten med 0,2 öre per kilowattimme till 18,7 öre totalt.