Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft får rätt om Långforsen – men striden går vidare

Jämtkraft får rätt att renovera vattenkraftverket och anlägga en faunapassage i Långforsen. Det fastslår Mark- och miljödomstolen.
Men striden är långt ifrån över.

Annons

Tidigare i somras blev det klart att Jämtkraft får behålla tillståndet för sin verksamhet i Långforsen enligt ett avtal som upprättades 1918. Men det var långt ifrån grönt ljus efter den första domen – en fråga var kvar att lösa.

Det handlade om rätten att renovera vattenkraftverket och anlägga en faunapassage i Långforsen. Nu har Mark- och miljödomstolen gett Jämtkraft rätt även i den frågan.

– Det är ett kvitto på att vi var rätt ute i sak- och miljöfrågan, säger Tommy Borgh, chef för elproduktion på Jämtkraft.

Han är nöjd med domen i Mark- och miljödomstolen och ser att Jämtkraft nu kan fortsätta jobba för sina mål i Långforsen.

– Det känns bra att vi kan dra i gång och producera förnybar el, samtidigt som vi kan jobba för att uppnå de miljömål som finns för Långforsen, säger Tommy Borgh.

Organisationen Älvräddarna har stridit hårt för att Jämtkraft inte ska få genomföra sina planer i Långforsen. Domen som föll tidigare i sommar har redan överklagats och Älvräddarna kommer fortsätta ta striden.

– Vi kommer överklaga även den här. Domen var lite väntad. Jag tycker inte att våra första instanser är speciellt bra, säger Christer Borg, ordförande för Älvräddarna.

Han tror på en lång och utdragen process när det gäller Långforsen.

– Det är en så pass kontroversiell fråga, så jag tror att Miljööverdomstolen kommer bevilja prövningstillstånd i båda fallen. Jag gissar att det tar två-tre år innan det avgörs.

Christer Borg är mycket kritisk till Östersunds kommuns och Jämtkrafts agerande i frågan.

– Jag tycker att det är pinsamt att Östersunds kommun låter Jämtkraft hålla på och härja. Det är så fjantigt att det inte är sant. Det här kraftverket producerar så så mängder energi jämfört med vindkraft, som inte påverkar miljön så mycket som det här gör.