Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft får behålla Långforsen

Jämtkraft får behålla tillståndet att bedriva verksamhet i Långforsen.
Striden om vattenkraften i Långan är trots det långt ifrån över.

Annons

Mark- och miljödomstolen avslår organisationen Älvräddarnas begäran om att tillståndet ska dras in i en process som drivits av Kammarkollegiet i domstolen.

Det står klart sedan domen fallit på onsdagen.

Älvräddarna har lagt fram en rad olika argument till varför tillståndet borde dras in, men enligt Mark- och miljödomstolen bryter Jämtkraft inte mot avtalet som upprättades 1918.

Exempelvis bedöms vattenkraftsanläggningen inte påverka omgivningen mer negativt nu än när avtalet upprättades för 96 år sedan.

Att det var länge sedan kraftverket användes för maximal produktion och att ingen kraftutvinning alls skett sedan 2010 är ett annat argument som Älvräddarna lagt fram som en anledning att dra in tillståndet, men det anser domstolen inte heller vara tillräckligt för att vidta någon åtgärd.

– Vi kommer att överklaga det här, det kan jag säga på en gång, säger Christer Borg, ordförande för Älvräddarna.

De flesta remissinstanser som har tillfrågats under rättprocessens gång anser, på samma sätt som Älvräddarna, att Jämtkrafts tillstånd borde dras in.

Christer Borg är kritisk till hur domstolen resonerat.

– De för en hel del märkliga cirkelresonemang som jag har svårt att se att en överdomstol skulle köpa när ärendet överklagas dit, säger han.

Just det här fallet är unikt i sitt slag.

– Det är första gången man prövar en återkallelse av ett tillstånd med miljöbalken som palett, det är väl därför domstolen är ganska försiktig så det är inte helt oväntat att domen blev som den blev, säger Christer Borg.

Jämtkrafts chef för elproduktion har helt motsatt syn på domen.

– Det här domslutet känns väldigt bra. Under processen så har vi varit förvånade över den argumentation som Kammarkollegiet fört. Nu när Mark- och miljödomstolen också ger Kammarkollegiet fel på samtliga punkter så är det en bekräftelse på att vi agerat korrekt i Långforsen, säger Tommy Borgh, chef för elproduktion vid Jämtkraft, i ett pressmeddelande.

Jämtkraft har ansökt om att få bygga om och renovera kraftstationen. Den processen avgörs i ett annat mål senare i sommar.