Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtkraft anmäls för överskriden vattenmängd

I augusti 2007 tappade Jämtkraft som mest 836 kubikmeter vatten per sekund genom kraftverket vid Kattstrupeforsen, nästan 80 procent mer än vad tillståndet för anläggningen anger.

De stora vattenmängderna skapade både materiella skador och minskade fiskbeståndet i området nedströms.

– Nu vill vi undersöka om Jämtkraft överskridit sitt tillstånd, säger Christer Borg som är ordförande i Älvräddarnas Samorganisation.

Annons

I det tillstånd som gäller driften av Kattstrupeforsens kraftverk anges att vattenföringen genom anläggningen inte får överstiga 465 kubikmeter per sekund, det vill säga den mängd vatten som maximalt kan tillgodogöras i kraftverket.

I slutet av augusti för tre år sedan skulle Jämtkraft genomföra en fördjupad dammundersökning, vilket innebär att man tappade en betydligt större mängd vatten än så genom Kattstrupeforsen.

Som mest var man uppe i 836 kubikmeter vatten per sekund enligt Jämtkrafts egna siffror.

– Utifrån det jag sett i det här ärendet skulle jag tro att det här är en överträdelse av deras tillstånd, säger Christer Borg.

– Det är viktigt att betona att vi inte vänder oss emot dammundersökningen i sig, den är självklart viktig ur en säkerhetsaspekt och då ingår det att släppa på större mängder vatten emellanåt. Vad vi däremot anser är att man skulle ha begärt tillstånd för detta för att kunna minimera konsekvenserna av tappningen.

Enligt Christer Borg ska en rad skador ha uppstått nedströms från kraftverket. Flera tomter längs Indalsälven blev översvämmade och mängden öring verkar ha minskat drastiskt.

– Det är svårt att mäta storleken på en minskning eftersom det inte finns några före och efter-siffror, men när jag har pratat med folk i området har jag hört att ungefär 70 procent av öringbeståndet gått förlorat efter den här händelsen.

– Hade Jämtkraft ansökt om att få överskrida gränsen hade man kunnat rådfråga olika experter och haft en diskussion om vilken tid på året det skulle vara mest lämpligt att genomföra en tappning. Genom att göra en miljökonsekvensbeskrivning hade man drastiskt kunnat minska de skador som nu uppstod.

Älvräddarna har nu bestämt sig för att anmäla händelsen till Länsstyrelsen för att undersöka om en överträdelse gällande drifttillståndet har skett från Jämtkrafts sida.

– Och visar det sig att de skulle ha ansökt om tillstånd före tappningen kommer vi att anmäla händelsen som ett brott mot Miljöbalken, säger Christer Borg.

• Hur stor är möjligheten att Länsstyrelsen går på er linje?

– Jag tror att den är god. Jag har letat efter undantag från den här regeln i miljöbalken men inte hittat något, därför är jag övertygad om att det här klassas som en överträdelse.

• Hur allvarlig är den här händelsen tycker du?

– Det är alltid allvarligt att överträda miljölagar, när det dessutom uppstår långsiktiga konsekvenser för naturen som det gjort i det här fallet, med ett kraftigt minskat fiskbestånd, tycker jag att det är extra problematiskt.

Från Jämtkrafts sida säger man att man inte känner till fallet tillräckligt väl för att kunna kommentera den specifika händelsen.

– Men jag utgår från att Länsstyrelsen kontaktar oss när de har tittat på anmälan. Är det så att vi har överträtt några regler, vilket jag inte alls är säker på att vi har gjort, får vi så klart undersöka den här händelsen mer noggrant, säger Bengt Eriksson som är avdelningschef inom elproduktion på Jämtkraft.