Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämte proffs i stor tv-sport i USA: "Fått möjlighet till ett härligt liv"

Patrik Sandell trivs med livet som rallycrossproffs i USA. Med surfing, mountainbike, men förstås först och främst tävlingar, nu närmast dubbeltävling på Barbados i helgen.

– Jag har fått möjligheten till ett härligt liv, så det gäller att ta tillvara på den här chansen, säger Patrik Sandell.

Efter år av kamp med sponsorjakt för att få köra till exempel VM-serien i rally är det en ny värld som motorjämten Patrik Sandell har landat i. Han kör GRC, global rallycross-serien, i USA och är anställd av teamet Bryan Herta Rallysport och Lowes racing.

– Jag får betalt för att köra under säsongen, maj till november, så det är en betydligt tryggare närvaro nu. Det är riktigt skönt och det är därför resultaten har börjat komma också, säger Patrik Sandell.

USA har därmed blivit som ett andra hem. Sedan i fjol har han en lägenhet i Charlotte, North Carolina.

– Där är sätet för mycket racing, så det passar utmärkt. Men teamet är baserat i Minneapolis, så jag kanske måste flytta på mig.

Kontraktet är skrivet på ett år, men han kommer sannolikt att fortsätta eftersom det funkat bra och båda parter är inställda på en förlängning.

– Jag kör jättegärna fem–tio år till i den här serien, säger Patrik Sandell.

I fjol åkte Patrik Sandell hem till Jämtland mellan varje tävlingstillfälle. I år har det blivit mer sällan.

– Jag trivs jättebra i USA, det är sonen Anton, 5 år i december, som gör att jag inte flyttar helt. Han bor hos sin mamma under sommarhalvåret, men vi pratar via Facetime och Skype i stort sett varje dag och sedan har han varit över i USA vid några tillfällen. Under vintern så har jag honom varannan vecka, säger Patrik Sandell.

Livet på andra sidan Atlanten mellan tävlingarna fyller han med en massa aktiviteter. Det är PR-jobb, mycket träning i gym, på mountainbike, gokart eller lite softare vattenlek på wakeboard och vattenskoter, men Patrik Sandell försöker även hinna med att vara turist och njuta av livet.

– Jag försöker ta tillfället i akt att uppleva så mycket jag kan av USA.

Men huvuddelen är att förbereda sig så mycket det går för tävlingarna och där är gokarten och mountainbike viktiga redskap.

– Jag kan ju ha en helt annan fokus på speciell träning och gokarten har verkligen hjälpt mig som kommer från rally. Där får jag racingvanan och tränar på att optimera varje kurva, säger Patrik Sandell.

Han tränar ofta med konkurrenter och kollegor inom rallycross och racing. På mountainbikepassen kör han till exempel med GRC-ledaren Ken Block och Nascarstjärnan Jimmie Johnson, som liksom Sandell kör för Lowes racing.

– Vi har mountainbikecykling som gemensamt intresse och kör i stort sett varje vecka.

Nascar är största tv-sporten i USA, före baseboll, amerikansk fotboll och basket. Men rallycrossen är på stark frammarsch.

– Tv-tittandet har växt med 46 procent i år och är faktiskt femte största tv-sporten i USA nu, före NHL. Rätt otroligt för mig som är gammal hockeykille, säger Patrik Sandell.

Då börjar du också bli en rätt stor stjärna där borta också?

– Mer än hemma i Sverige i alla fall, säger Sandell aningen blygsamt, men konstaterar sedan att bland andra Ken Block är stor stjärna liksom förare som Nelson Piquet Jr, som gjort sig känd inom F1-sporten tidigare.

Om det han inte är där nu, så kommer sannolikt stjärnstatusen för Patrik Sandell också inom kort. För efter en lite oturlig start på säsongen, där det gick fort på träning och kval, men inte höll hela vägen, så har han radat upp pallplatser och närmat sig toppen även i totalen.

– Jag bytte till ett nytt team till i år och det var en liten chansning. Det var lite stolpe ut i början, men från mitten av säsongen har det gått jättebra.

Med tre deltävlingar kvar så är Patrik Sandell uppe som trea i den täta fajten, 33 poäng bakom ledande Ken Block och med 160 poäng att köra om. I helgen är det två deltävlingar på Barbados.

– Det är en jätterolig, snabb bana, som borde passa mig, säger Patrik Sandell.

Läs mer om Patrik Sandell i GRC:

Dubbla pallplatser lyfte Sandell mot toppen

Sandell: "Den här segern har vi kämpat för"