Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämte åtalas för att ha förskingrat 120 miljoner

En 42-årig jämte åtalas för grovt skattebrott i en av de största förskingringsskandalerna i Skatteverkets historia.

Mannen ska ha fifflat med deklarationer och godkänt momsutbetalningar på över 120 miljoner kronor.

Skatteverkets egna kontrollsystem i Stockholm började blinka rött förra hösten. Pengar strömmade ut ur myndigheten och det handlade inte om några små summor.

Storleken på momsbedrägeriet växte och mitt i det gigantiska fifflet satt en ensam skattehandläggare, en 42-årig jämte.

Han är häktad och misstänkt för grovt skattebrott och grov trolöshet mot huvudman. Ytterligare två män, 37 och 35 år, har häktats för grovt skattebrott.

Ännu en fjärde person, en 35-årig man, är misstänkt i härvan men är inte häktad.

Det var på onsdagen som kammaråklagare Ove Lundgren vid Ekobrottsmyndigheten lämnade in en 12 sidor tjock stämningsansökan till Stockholms tingsrätt.

Enligt åtalet ska jämten, i samarbete med kumpaner från tre olika bolag, från sommaren 2004 fram till september förra året, ha godkänt sammanlagt tolv momsutbetalningar på drygt 120 miljoner kronor.

Enkelt uttryckt har kumpanerna skickat in påhittade kostnadsunderlag till jämten på Skatteverket som därpå godkänt underlagen. Momspengar har sedan skickats till bolagens konton.

I åtalet finns ett flertal bevis som styrker att jämten och de tre bolagsrepresentanterna kände varandra och sysslade med grova skattebrott:

• Flera loggutdrag ur jämtens dator visar att han sökt (gjort slagningar) på bolagen innan skatte- och avgiftsanmälan kommit till skatteverket.

• ”…hans avsikt med slagningarna har varit att använda bolaget för ytterligare brottslighet”.

• En dator hittades i en garderob i jämtens hem där det fanns uppgifter om de misstänkta medbrottslingarna.

• Ett av bolagen fick närmare 110 miljoner kronor i felaktiga momsutbetalningar. Ekobrottsmyndigheten har bland annat spårat en stor del av dem till en bank i Lettland; pengar som sedan förts vidare till andra bolag och konton i andra länder.

• En av de misstänkta medbrottslingarna gjorde vid ett enda tillfälle ett uttag på över 1,2 miljoner kronor.

Så här skriver åklagaren i åtalet om jämten: ”Gärningarna är att anse som grova eftersom oriktiga handlingar har använts i skatteangelägenheterna, det allmänna har tillfogats betydande skada och är av synnerligen farlig art, har skett systematiskt och i större omfattning. NN har grovt förbrutit sig mot sin arbetsgivare”.

Överdirektör på Skatteverket, Magdalena Andersson, är – eller snarare var – jämtens arbetsgivare. Han fick sparken i april efter att ha erkänt att han inte följt de gällande rutinerna.

– Vi ser jätteallvarligt på det här. Det är stora belopp som har betalats ut på ett felaktigt sätt och det är klart att det är väldigt allvarligt att en av våra före detta anställda har varit inblandade, säger hon till LT.

Samtidigt konstaterar hon att bedrägeriet tyvärr kunde genomföras då verkets egna säkerhetsrutiner inte var tillräckliga.

– Det tog för lång tid så pengarna hann ju betalas ut. Men så fort vi upptäckte det här tillsatte vi en grupp som ser över våra rutiner. Vi har nu skärpt rutinerna för momsutbetalningar och kommer att göra ännu större skärpningar senare.

Magdalena Andersson säger att Skattemyndigheten aldrig tidigare skakats av en så omfattande svindelhärva.

– Inte vad jag vet om. Inte i den här storleksordningen i alla fall.