Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtarna sjukast i landet

Jämtland är ett sjukt län. Sjukskrivningarna och sjukpenningstalen har ökat de senaste två åren.

– Det är alarmerande, säger landstingspolitikern Mona-Lisa Norrman (V).

Sjukskrivningarna har ökat i alla län utom två – Dalarna och Blekinge. Det visar siffror som Försäkringskassan har tagit fram för Dagens Nyheter. I länet har sjukskrivningarna ökat med 6,7 procent bland kvinnorna och 9,2 procent bland männen sedan 2011. Dessutom har länsborna högst sjukpenningstal, både bland kvinnor och bland män. Det talet räknas på hur många sjukpenningsdagar som har betalats ut och hur många som har rätt till sjukpenning.

– Det visar att de system vi har i dag, de räcker inte till. Det är en till signal bland många att Sverige spricker både på längden och på tvären som ett led i att vi får ökade skillnader både i hälsa, utbildning och ekonomi, säger Mona-Lisa Norrman, ledamot i landstingsstyrelsen.

Mona-Lisa Norrman ser att det finns många orsaker till de ökade sjukskrivningstalen. Det krävs åtgärder både regionalt och nationellt enligt henne.

– Jag vill inte på något sätt påstå att inte också landstinget har saker att göra, men ytterst händer det på vilka resurser man tillsätter. Det är allt större grupper som lever väldigt pressat, och då blir man sjuk till slut.

Det ekonomiska klimatet och tuffare regler i trygghetssystemen är en anledning till de ökade sjukskrivningarna enligt Anna Hildebrand (MP), även hon ledamot i landstingsstyrelsen.

– Att det ökar i Sverige förstår jag. Det blir tuffare, både med regler och med arbetslöshet. Det blir en stressfaktor. Även att man drar ner i kommuner och landsting, där det egentligen ska vara mycket människor.

Mona-Lisa Norrman pekar på att det även är lokala skillnader i länet. Östersunds, Krokom och Åre kommun klarar sig bättre när det kommer till sjukskrivningstal.

– Kvar i avfolkningsbygderna blir dels de som är lite äldre och kanske också de som har en annan socioekonomisk bakgrund eller villkor som kanske gör att man inte flyttar. Vi vet att socioekonomi har stor betydelse för hälsa. Vi har höga arbetslöshetstal – med det följer sjuklighet. Det är mycket som den enskilda kommunen och landstinget inte rår på.

Förutom ökade resurser till hälso- och sjukvård tycker Mona-Lisa Norrman att det behövs större resurser till regionalpolitiska åtgärder som gör att fler människor kan flytta till länet och stanna kvar här.