Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtarna höll humöret uppe under smågrinig festival

/

Det blev ett mellanår.
Och väldigt kallt, lite regnigt och smågrinigt.
Men jämtarna på Sweden Rock Festival rockade stenhårt och höll både ånga och humör uppe!

Annons

Festivalen i korthet:
Fredagen avslutades av In Flames - det tyngsta band som headlinat någon av kvällarna i festivalens historia. Enligt rykte hade pyroteknik inhandlats för 800 000 kronor inför showen. Visst small och brann det rätt friskt under konserten men inte så det uppvägde den summan. 
In Flames gjorde nog inte många besvikna och bevisligen funkar det med lite extremare metall även på Sweden rock. Arrangörerna törs kanske boka fler band av den hårdare skolan i framtiden typ Slayer, istället för att dra hit band som Scorpions ytterligare en gång.

Helgens roligaste inslag stod tveklöst den gamle vikingarockaren Thor för. Med en arsenal av diverse gummimasker som såg ut att ha inhandlats på Butteriks, plastsvärd och diverse släggor och en asagudshammare bjöd han på en sanslöst underhållande show. Trots över 30 år i branschen var det här Thors första besök i vikingarnas hemland. Troligtvis lär det även bli hans enda besök i Sverige.

Sweden rock har en förmåga att locka gamla hjältar till en återförening. I år har band som Svenska folkrockarna Kebnekajse och funkgungande Electric Boys återuppstått. Amerikanska Riot som även dom gör sitt första sverigebesök trots en lång karriär har samlat ihop det gäng som spelade under Thundersteel-eran. Att det var 20 år sedan de spelade tillsammans märktes ingenting av. De lät helt enkelt fantastiskt bra. Håll ögonen öppna för den kommande plattan!

För 25 år sedan släppte Twisted Sister storsäljaren Stay Hungry. Det firas genom att de spelade alla låtarna från skivan i kronologisk ordning.  Dee Snyder som är en fantastisk frontman, ägnade dock tillsammans med gitarristen Jay Jay French lite väl mycket av mellansnacket åt att promota den kommande jubileumsutgåvan. Bortsett från det var det en klockren konsert med mängder av rockrökare. Phil Campell och Lemmy från Motörhead gästade under Stonescovern It´s only Rock n´roll (but I Like it).

Herrarna Iommi, Butler, Dio och Appice är sista gänget ut denna helg. Gamla hits som Neon nights, Mob Rules och låten som på senare år blivit deras bandnamn varvas med nyskrivet matrial som står sig mycket väl mot dom gamla klassikerna.
Man kan inte låta bli att fundera över hur länge dessa snart 70-åriga "gubbar" kan fortsätta leverera hårdrock i världsklass. Finns det någon övre åldersgräns för hur gammal en hårdrockare ska förväntas vara? Tror inte det.

När Heaven & Hell kliver av scenen är det mindre än ett år kvar till nästa festival. Jag är säker på att flertalet av alla hitresta jämtar redan nu börjat planera för en tripp till Blekinge i början av juni nästa år.

Mer läsning

Annons