Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtarna gav 40 afrikanska barn en säker födsel

På söndag hyllas svenska mammor. Förra året gav jämtarna bort cirka 40 gåvor i form av säkrare förlossning i Afrika.

Sammanlagt gav svenska folket nästan 1,3 miljoner kronor i gåvor till Läkarmissionens förlossningssjukhus. En säker förlossning kostar mellan 150 och 215 kronor vid dessa sjukhus. De arbetar även med familjerådgivning och ekonomi.

Svenska folket gav bort cirka 5 600 gåvor i form av säkra förlossningar förra året.

­­– Att ge bort en säker förlossning på sjukhus kan rädda livet på en kvinna i Kongo eller Tanzania, säger Eva Nordenstam, informationsansvarig på Läkarmissionen.

Panzisjukhuset ligger i den Demokratiska republiken Kongo och är ett av förlossningssjukhusen i Afrika. Det klarar av att vårda flera tusen människor varje år trots oroligheterna i landet. Vården är mycket bra men folket som bor i områdena runt sjukhuset är fattiga och kan sällan betala för vården själva. Panzisjukhusets chefsläkare Denis Mukwege har tilldelats Olof Palme-priset och FN:s pris för mänskliga rättigheter.