Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtarna gav 40 afrikanska barn en säker födsel

På söndag hyllas svenska mammor. Förra året gav jämtarna bort cirka 40 gåvor i form av säkrare förlossning i Afrika.

Annons

Sammanlagt gav svenska folket nästan 1,3 miljoner kronor i gåvor till Läkarmissionens förlossningssjukhus. En säker förlossning kostar mellan 150 och 215 kronor vid dessa sjukhus. De arbetar även med familjerådgivning och ekonomi.

Svenska folket gav bort cirka 5 600 gåvor i form av säkra förlossningar förra året.

­­– Att ge bort en säker förlossning på sjukhus kan rädda livet på en kvinna i Kongo eller Tanzania, säger Eva Nordenstam, informationsansvarig på Läkarmissionen.

Panzisjukhuset ligger i den Demokratiska republiken Kongo och är ett av förlossningssjukhusen i Afrika. Det klarar av att vårda flera tusen människor varje år trots oroligheterna i landet. Vården är mycket bra men folket som bor i områdena runt sjukhuset är fattiga och kan sällan betala för vården själva. Panzisjukhusets chefsläkare Denis Mukwege har tilldelats Olof Palme-priset och FN:s pris för mänskliga rättigheter.