Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtarna bjöd på spelglädje på Bingsjös endagsstämma

Endagsstämman i Bingsjö, Dalarna har en speciell lockelse och tjusning för alla folkmusikälskare.

Annons

Bingsjö är den lilla finnmarksbyn som med sin säregna och långvariga tradition inspirerat generationer av spelmän långt utöver Sveriges gränser.

Publikrekorden från 70-talet är väl oslagbara och något har stämman formaliserats från att gratis välkomna alla med fiolfodral till slåtterängar och hässjor men är ändå förvånansvärt okommersiell och tidlös i sitt väsen.  

I år firade man 40 års jubileum och ett stort antal jämtar hade trotsat myggbett och regn för att spela, lyssna och dansa polska på denna magiska plats.  

Jämtarna hade en timmes spelning på den mest prestigefyllda scenen vid midnatt på onsdag och med sin för tillfället kollektivt ledda grupp ”Storsjöstråket” knockade de dansare och lyssnare med fenomenal energi och spelglädje i Lapp-Nils-polskor och Rödölåtar. ”Vilka spelar nu?” och ”Vilken fantastisk polska!” hördes runtomkring imponerade röster på dalmål.

I ”Storsjöstråket” märktes bland andra Rikard Näslin, Astrid Pullar, Elisabet Grönlund, Håkan Roos, Gunnar Stenmark, Annette Gabrielsson, Anders Olsson, Björn Jacobsson, Affe Waldén, Jorun Olsson, Anders Jonsson, Angelika Sjöstedt Landén, Eva Jonsson, Greger Brännström, Ylva Norrman, Ulla Wessling och Ingmar Persson. Många fler med hjärta för Jämtland och jämtländsk folkmusik inbjöds och anslöt till gruppen.

Mer läsning

Annons