Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtar siktar på seger i Dubai

Henrik Stensson avlöses i Dubai av tre fallskärmshoppande jämtar. De siktar högt när det arrangeras storinternationella tävlingar.

– Vi ska upp på pallen, säger Lars Eriksson, Östersund.

Eriksson och Jonas Nilsson, Östersund samt Henrik Norin, Bräcke, vill gärna kopiera Stenssons seger från Europatourens final i förra veckan.

– Henrik gick sin sista runda precis när vi kom, så vi åkte som om varandra, berättar Lars.

Vad har ni för mål?

– Vi ska försöka att nå upp på pallen. Nästa år ska vi förhoppningsvis kunna slåss om guld i VM i Bosnien.

Jämtarna gör gör sin tredje tävling i Dubai. Senaste besöket var i fjol, på VM.

– Tävlingen blir större och större för varje år vilket är jättekul.

Huvudpersonen för evenemanget är kronprinsen i Förenade Arabemiraten (Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum). Han hoppar själv fallskärm och har låtit bygga två hoppfält och flera vindtunnlar.

– Skydive Dubai har byggts upp som ett stort varumärke inte bara inom fallskärmshoppning utan även rally och båtracing. Det är bra hoppning året runt genom vädret. Dessutom är det väldigt vackra vyer, rimliga priser och bra faciliteter. De storsatsar verkligen på sporten och invigningen till tävlingarna kommer sändas över hela världen, berättar Lars.

Årets tävling är maximerad till ett landslag i varje disciplin. Det gör att omfattningen är mindre än på VM.

Totalt finns nio svenska deltagare på plats. Alla har kvalat in genom att vinna SM. De tävlar i fyra grenar.

Cirka 1 000 deltagare ska tävla i Dubai, som troligen har världens vackraste drop zone, där man hoppar över en konstgjord miljö.

– Fallskärmshoppning är rätt stort här. Taxibilar, bussar och annat är reklampelare för tävlingen och det är många tusen åskådare.

Hur fungerar det ekonomiskt att åka iväg så här långt?

– Eftersom vi ingår i landslaget hjälper förbundet oss väldigt bra. Om vi levererar bra resultat ökar stödet. Därför är vi alltid pressade att göra bra ifrån oss.

Jämttrion behöver dock lägga ut en hel del pengar själva. Det är verkligen ett "pris" att betala om man nått så här långt.

– Alla pengar och semester går åt till hoppning, mestadels med läger eller helger i Stockholm, där vi tränar när vi är i Sverige.

Eriksson, Nilsson och Norin tävlar i Canopy formation, en tvåmannagren där den tredje deltagaren filmar hoppet. Grenen är en slags stilistisk hoppningsgren där deltagarna utför ett på förhand utvalt program.

Uthoppet sker från 2 000 meters höjd. Deltagarna drar direkt i skärmen. Sedan har de 30 sekunder på sig att haka ihop linorna. Därefter har de två deltagarna en minut på sig att göra programmet.