Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtar på Grafiktriennalen

Tre jämtländska grafiker deltar i årets Grafiktriennal. Det är Aino Näslund, Cathrine Johansson och Kersti Grönlund som har blivit utvalda.

– Det känns jätteroligt, säger Cathrine Johansson.

Den fjortonde grafiktriennalen, som i år är en del av Grafiska Sällskapets 100-årsjubileum, invigs den 26 oktober. Triennalen är en jurybedömd utställning med deltagare från hela Sverige och huvudman är Grafiska Sällskapet.

Vilka är kraven för att man skall få delta?

– Man skall vara bosatt i Sverige och man skall jobba med grafik. Man behöver inte vara etablerad, det handlar enbart om att bilden skall vara bra. Och det är ju en sorts rättvisa, säger Cathrine Johansson.

Hur många av dina verk blev antagna?

– En bild kom med. Tekniken är serigrafi på stålplåt. Alla bilder som jag skickade in handlar om skog och är av samma långsmala format. Jag tycker att pressbilden är lite grå, i verkligheten är det mer blänk i den.

Det var bara tre jämtlänningar som kom med på triennalen, vad säger du om det?

– Ja, det är märkligt. Det finns bra grafiker i Jämtland, och många hade sökt. Det var en ganska hård gallring. Jag vet inte hur juryn har tänkt, men det skulle vara intressant att höra hur de resonerar.

Vilka jämtländska grafiker har varit med på tidigare triennaler?

– Några som jag kommer på just nu är Elisabeth Athle och Kristina Wrang.

Utställningen visas på Konstakademien i Stockholm till och med den 12 december. Under nästa år gör triennalen en turné och visas i Sundsvall, Luleå, Falkenberg och Landskrona. Kommer du att medverka vid alla vernissager?

– Åtminstone vid den första, säger Cathrine. Jag åker ner tillsammans med Aino Näslund och Kersti Grönlund. Då är det är kungen som inviger och det blir pampigt värre.

Ann-Charlotte Nilsson Eisfeldt