Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtar i statistiktopp i Basketligan

Brandon Petersons stormatch mot Norrköping gör att han lyfter ytterligare i flera topplistor i Basketligan.

BP är femma i poängligan och tvåa i returligan. Jämtland förstärker dessutom sin andraplats i returligan, strax bakom Borås.

Den plan som Pontus Frivold satte upp när han tog över jobbet som headcoach i Jämtland Basket var bland annat att vässa aggressiviteten.

Helt enkelt att årets Jämtland skulle bli ett tufft spelande lag som kämpar över hela banan. Den spelstilen har mer och mer börjat märkas på banan.

Kanske framför allt på det område där aggressivitet och tuffhet betalar sig mest; i returtagningen.

Jämtland är ligans näst bästa lag under korgarna. Bara Borås är bättre. Jämtland tar alltså fler returer än storväxa Norrköping, som ändå harn sex spelare på 200 centimeter och mer.

Joakim Kjellbom är 211, Jan Tomanec 205 och atletiske William Walker 200 centimeter.

– Det är ett gott betyg till oss. Vi är inte det största laget, men vi har flera spelare som är väldigt duktiga på att ta returer. Brandon, Egal, Adama som guard och Andreas har också blivit bättre, säger Pontus.

Jämtlandscoachen berättar att returtagningen är lite av ett huvudtema i årets Jämtland.

– Vi pratar dagligen om det, kollar på videos och så. Varje retur är viktig.

Hur blir man bättre att ta returer?

– Det finns flera lägen. Inställningen är viktig, men också att vara smart och inse var bollen ska hamna. Vi brukar säga att långa skott ger långa returer och att 75 till 80 procent av skotten hamnar på motsatta sidan.

Pontus Frivold säger att Jämtland ändå behöver förbättra sin returtagning, speciellt i defensiven. Mot Norrköping släppte man till för mycket.

– Vi förlorade returmatchen och det är inte vanligt för oss. Vi hade problem och de tog 15 offensiva returer vilket inte är bra.

Frivold vet att det man inte ska förlora sig i statistik. Det är den rena hårdvaran som till slut avgör matcherna, inte vackra siffror.

– Statistik är inget som vi har fokus på, det är mer kul för de enskilda spelarna och även för föreningen. Jag vet till exempel att Brandon gärna vill vinna returligan.