Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtar drabbas när norskt bageri drar ner

Lierne bakeri är en arbetsplats för många jämtar. Nu tvingas alla anställda att gå ner i arbetstid – samtidigt som fabriken fortfarande drivs under nedläggningshot.
– Lönsamheten har i flera år varit för dålig, säger Bjørn Brennskag, kommunikationchef på Orkla Foods Norge.

Annons

LT besökte Lierne bakeri, som ligger i Sörli i Nord-Tröndelag, sommaren 2011. Då mådde företaget bra, omsatte 89 miljoner kronor och hade 110 anställda, varav 31 svenskar – flera av dem jämtar. Nu arbetar knappt 100 personer på fabriken.

Men i går samlades alla anställda för ett möte, där de fick information om att fabriken från och med den 2 februari och tills vidare bara kommer att vara i drift varannan vecka.

Det innebär att alla anställda kommer att gå ner till 50 procent av ordinarie arbetstid.

– Det beror på att våra prognoser för 2014 är lägre än förväntat, säger Bjørn Brennskag till LT.

Sedan den norska koncernen Orkla Foods tog över verksamheten i Lierne för några år sedan har lönsamheten enligt Bjørn Brennskag varit dålig.

– Behovet av investeringar är så stora att det i värsta fall kan finnas risk för nedläggning, säger han