Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställt på riktigt

Jämställdhet är en av de viktigaste frågorna inför valet. Det är orimligt att det fortfarande i dag, 2010, accepteras att kvinnors löner är lägre än mäns, att gravida sägs upp från arbetsplatser eller inte får förlängda vikariat, att det fortfarande är männen som sitter på beslutande poster.

Vart tar våra duktiga tjejer vägen? Vart på vägen från förskola till arbetsliv försvinner de? Tjejer har i genomsnitt högre betyg än killar i skolan, det är fler tjejer som fortsätter till högre studier, men vad händer sedan?

Svaret sitter i urgamla maktstrukturer som utestänger halva befolkningen. Det handlar om vem som tar det största ansvaret hemma, vem som tar ut mest föräldraledighet.

Det handlar om fördomar från arbetsgivare och arbetskollegor. Det handlar om stereotypa mediabilder. Visst måste tjejer ta för sig, men killar måste också ge ifrån sig. För ett jämställt samhälle är män och kvinnor på lika villkor, inte kvinnor på mäns villkor.

Alliansregeringens arbete för jämställdhet den senaste mandatperioden har varit påvert. Jobbskatteavdraget har gynnat män mer än kvinnor, jämställdhetsbonusen vid föräldraledighet har nyttjats av få och inte givit nämnvärd effekt, vårdnadsbidraget har resulterat i att de som väljer att stanna hemma, kvinnorna, har halkat efter i både lön och karriär, och man är inte villig att kvotera in kvinnor i styrelser.

Vi i Miljöpartiet vill ha jämställdhet på riktigt, inte på männens villkor.

Se till att höja kvinnors löner, att fler kvinnor tar plats i beslutande församlingar, att moderna familjer delar på arbetet hemma. Först då kan man prata om jämställdhet.

Karin Thomasson (MP), kandidat till kommun och riksdag

J Alliansregeringens arbete för jämställdhet den senaste mandatperioden har varit påvert.

Karin Thomasson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel