Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställt EU är modellen

 

Det blåser snåla högervindar i Europa. I de värst drabbade länderna har politik blivit synonymt med åtstramningar. Majoriteten av EU: s medlemsländer styrs av högerregeringar. Det avspeglar sig i sammansättningen av EUs beslutsfattande institutioner och på den politik som förs.

Högerpolitiken har gett sämre villkor på arbetsmarknaden, uteblivna miljö- och klimatsatsningar, stigande arbetslöshet och urholkad välfärd. Tyvärr ser vi nu också hur högerregeringar bromsar eller går tillbaka i jämställdhetsarbetet både i Sverige och Europa.

Jämställdhet är ett grundvärde som ska finnas på alla områden och politiska nivåer (EU, nationell, regional och lokal). En jämställdhetspolitik som stannar vid nationsgränsen räcker inte till. Centrala delar av jämställdhetsrelaterad lagstiftning ligger på EU-nivå, några exempel är regler om upphandling samt arbetsmiljö- och arbetstider.

För oss socialdemokrater är det självklart att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i samhället. Vi kämpar för jämställdhetsfrågorna varje dag, men tyvärr har vi inte med oss de svenska Moderaterna och KD i det viktiga arbetet. De har röstat mot viktiga förslag på området och låtsas som att EU inte har någon påverkan på jämställdheten i Sverige. Men vi ska inte låta den borgliga sidan komma undan med det. Vi vet att de aldrig satt kvinnofrågor högt på agendan, och det kommer de heller aldrig att göra.

I finanskrisens framfart blir ett jämställdhetsperspektiv ännu viktigare. Det är inte bara Europas i huvudsak manliga industriarbetare som har drabbats. I krisens andra skede drabbades kvinnor i offentlig sektor av nedskärningar. Att tvinga kvinnor tillbaka till hemmen genom nedskärningar i barn- och äldreomsorg är inte den väg vi vill gå. Vi Socialdemokrater tycker i stället att EU och dess medlemsstater måste agera mer kraftfullt för att förbättra möjligheterna för fler kvinnor att yrkesarbeta. Det handlar t ex om att satsa på bättre arbetsmiljöarbete, men också om att medlemsländerna behöver satsa på utbyggd barn- och äldreomsorg, förstärkt föräldraförsäkring, rätt till heltid och att minska lönegapet.

Dessvärre är det som sagt dessa områden som högermajoriteten inom EU de senaste åren har prioriterat ner.

Europa har allt att vinna på mer jämställdhet. En arbetsmarknad där kvinnor ges samma möjligheter som män fungerar betydligt bättre än en där kvinnors arbetskraft inte tas tillvara. Vi vill att kvinnors sysselsättningsgrad inom EU ska öka till samma nivå som männens. Att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden bidrar till en starkare ekonomi i Europa.

Med en röd majoritet kan utbyggnad av barnomsorg, export av sexköpslagen, kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser, lika lön, lika makt och inflytande – ja allt det som vi vet kan göra vår värld mer jämställd återigen föras upp på dagordningen.

Nu börjar arbetet. Låt oss tillsammans kämpa för att vinden vänder på söndag 2014, låt oss tillsammans se till att vi får ett rött Europa

 

Anna Hedh (S)-kvinna och kandidat till Europaparlamentet

Marie Nordén (S)-kvinna och Riksdagsldamot

Gudrun Hansson (S)-kvinna och kommunalråd i Strömsund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel