Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställdhet ska styra arbetet i Strömsund

Jämställdhet är en tillväxtfaktor. Det anser Strömsunds styrande politiker som har skrivit in det som ett budgetmål. Och under våren har såväl politiker, förvaltningschefer som tjänstemän gått en kurs i ämnet.

Annons

– Ett av budgetmålen vi har är jämställdhet som tillväxtfaktor, säger föräldralediga kommunalrådet Karin Stierna (C).

Och när man såg över hur detta skulle uppnås fanns pengar att söka hos Sveriges kommuner och landsting, SKL, för att förbättra jämställdheten inom kommunens verksamheter. Under tre tillfällen har konsulten och genuspedagogen Susanne Hjortzberg på plats för att hålla kurser.

– Det som har varit så speciellt med Strömsund är att de har haft en väldigt bred uppställning som har deltagit i arbetet, säger hon.

Runt 100 deltagare, allt från styrande politiker till verksamhetschefer och tjänstemän har träffats för att diskutera om den verksamhet de verkar för kan förbättras. Och för att komma tillrätta med jämställdhetsproblemen, som Susanne Hjortzberg menar inte är unika för bara Strömsund, är att titta på när saker uppstår.

– Titta på näringslivsfaktorn till exempel. För att skapa tillväxt måste det finnas arbetstillfällen för både män och kvinnor, säger hon.

Och för att få kvinnorna att stanna kvar i samhället i högre grad får man gå in och titta på vilka faktorer som saknas, och som gör att de ofta söker sig bort för utbildning, säger hon.

– Det kan innebära att man har prioriterat utbildningar som pojkar och män vill gå, säger hon.

Strömsunds kommunchef Anders Andersson, var en av deltagarna på kursen.

– Det här är inget man förändrar över en dag, men det här kommer ge en ny infallsvinkel i vårt arbete, säger han.

Rent konkret blir jämställdheten en faktor som kommer att efterfrågas när politikerna sätter upp riktlinjer och något som kommunens verksamheter nu kommer reflektera mer över.