Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställ lönerna

Lönegapet mellan kvinnor och män är oacceptabelt. Oavsett hur man mäter så tjänar kvinnor mindre än män. I dag har kvinnor 86 procent av en mans lön och väldigt lite har hänt då lönegapet har minskat med 2 procent, på tjugo år.

Kvinnor som grupp lönediskrimineras och traditionella kvinnoyrken värderas lägre. Länge sa man att bara kvinnor utbildar sig så kommer lönerna att stiga. Men det har visat sig att så inte är fallet. Trots att kvinnor i dag är utbildade i högre utsträckning än män så är ingångslönerna lägre och efter några år på arbetsmarknaden så är lönegapet som störst, framför allt då man har bildat familj. I åldern 30-40 år är skillnaden som störst, upp till 82 000 kronor. Totalt så har kvinnor en 3,6 miljoner lägre livsinkomst under ett arbetsliv.

En tredjedel av kvinnorna arbetar deltid, jämfört med en tiondel av alla män. Många kvinnor arbetar dessutom delade turer, d.v.s flera pass under en dag med obetalda håltimmar. Löneskillnaderna tillsammans med färre arbetande timmar ger kvinnorna en lägre livsinkomst vilket leder till en lägre pension.

Det är fortfarande kvinnorna som tar ut den största delen av föräldradagarna. Under 2013 tog kvinnorna ut 76 procent av dagarna. Det ojämna uttaget av föräldraförsäkringen är en viktig förklaring till att kvinnor har lägre inkomster än män. Det leder också till att man tar ett större ansvar för det obetalda arbetet i hemmet och ofta går ner i deltid.

Lönegapet mellan kvinnor och män måste täppas till och vi accepterar inte den takt som är idag. Det måste ske snabbare och strukturer måste förändras och politiken måste ta sitt ansvar.

S-kvinnor i Jämtlands län kräver därför:

# att årliga lönekartläggningar återinförs och de osakliga löneskillnaderna åtgärdas

# att traditionella kvinnoyrken uppvärderas och lönediskriminering motverkas. Offentlig sektor, där politiken kan påverka, bör gå före.

# att rätt till heltid blir lagstiftad. Kvinnor oavsett bakgrund, ska ha rätt till samma sysselsättningsgrad som män, på lika villk

# att kommunerna tar sitt ansvar för att motverka delade turer och verkar för en sammanhållen arbetsdag

# att föräldraförsäkringen bygger på individprincipen och att den tredelas som ett första steg under nästa mandatperiod.

S-kvinnor i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel