Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämlikhet är problemets lösning

En stor fråga i årets valrörelse har varit kampen om storstadsväljarna. Partierna vet att det är där blockbytarna befinner sig, det är där det finns röster att kämpa om.

Tyvärr har detta inneburit att valrörelsen ibland också fokuserar mycket på problem som presenteras som specifika för storstadsområdena. Men är verkligen storstadsproblem så fundamentalt olika problemen på landsbygden?

På ett seminarium under SSU:s valläger diskuterade några av storstadsregionernas unga kandidater till kommun, landsting och riksdag i ett panelsamtal storstadens politiska utmaningar.

Under samtalet kunde jag inte släppa känslan av att dessa problem inte är så olika de politiska utmaningar vi också möter i mindre städer, på landsbygden och på glesbygden.

Det är inte bara i storstaden som välfärden havererar, där bostadsbristen är hög och infrastrukturen är i behov av satsningar. Dessa problem är bara mer omfattande i storstäderna än på landsbygden.

Frågan är då vad som faktiskt skiljer storstad från mindre orter. Vilka är dessa ”storstadsväljare” som det pratas om? Är storstadsväljarna verkligen en heterogen grupp som skiljer sig från landsbygdens väljare? Ofta blir bilden av storstadsväljaren synonym med medelklassfamiljer i centrala delar av staden, tjänstemän och akademiker.

Men storstaden är ju betydligt mer än så. Storstaden är också allt från rika till socialt utsatta förortsområden, där problemen naturligtvis skiljer sig markant. Den stora politiska skillnaden mellan storstaden och mindre orter ligger i segregationen, i klassklyftorna.

I stället för att fokusera på konflikt mellan stad och landsbygd skulle debatten må bra av att flytta fokus till en diskussion om klass och segregation.

Det skulle behövas för att visa varför socialt utsatta områden i storstäderna och landsbygden har de problem som finns där. Att vända sig till storstadsväljarna blir problematiskt när inte ens alla de som bor i stora städer kan känna sig inkluderade i diskussionen, för att inte tala om väljare på landsbygden.

Det är detta socialdemokratin borde ta till sig. I sin kamp för att vinna dessa något svårdefinierade storstadsväljare finns risken att socialdemokratin tappar bort sig ordentligt om klassanalysen glöms bort.