Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämför inte SD med nazister

“Efter Ny Demokratis haveri har det enda kvarvarande alternativet på extremhögerkanten varit de nynazistiska Sverigedemokraterna, som haft problem med att skapa en tillräckligt respektabel fasad". Citatet kommer från min kurslitteratur i historia och politik. Kassörskan i bokhandeln för begagnade böcker sa att det blev billigare om jag köpte boken från 2006 istället för den senaste upplagan. Jag köpte den gamla boken och fick en tidskapsel.

Expo släpper varje år en rapport där de kartlägger högerextrema organisationer. Förra året var ett nytt rekord. 2333 aktiviteter genomfördes – allt från flygbladsutdelning till torgmöten. Då är det alltså riktiga extremister. När nazistiska partier växer så blir det mer okej att rösta på Sverigedemokraterna. För om man jämför de två framstår Jimmie Åkesson som en svärmorsdröm. Det som en gång var extremt blir mer normalt när något nytt och värre kommer.

Ett av de nazistiska partierna ställer upp i minst 30 kommunval. Det är den högsta siffran sedan andra världskriget, enligt historikern Heléne Lööw. När Sverigedemokraterna införde sin “nolltolerans", alltså att det inte är ok att vara rasist eller extremist i partiet, har många uteslutits. Människor som sedan kan fångas upp av de mer högerextrema partierna.

Ett nytryck av min gamla bok gjordes några år senare. Där står det istället såhär:

“Efter Ny Demokratis haveri var det enda kvarvarande alternativet på extremhögerkanten Sverigedemokraterna, som länge hade problem med att skapa en tillräckligt respektabel fasad". Ordet “Nynazistiska" är raderat. Istället följer en förklaring om hur ett parti som en gång i tiden ansågs vara extremister blev inröstade i riksdagen. Miljöpartiet bjöd in Sverigedemokraterna till att tala vid en antirasistiska demonstration förra veckan. SD svarade att de blev förvånade eftersom de till viss del står för det som demonstrationen är emot.

Vi får inte fastna i fällan att jämföra Sverigedemokraterna med partier som är ännu mer extrema. Åkesson framstår som en gullig liten kattunge jämfört med nazisterna som skriker sig hesa om raser. Bara för att några extremister är mer aktiva nu betyder inte det att Sverigedemokraterna är rumsrena. Bara för att nazister knivhugger ungdomar betyder inte det att Jimmie Åkesson plötsligt är antirasist.

Högerextrema organisationer göder varandra. Sverigedemokraterna är inte nazister. Men i historieböckerna om vår tid ska det inte stå att vi glömde att hat ibland bär uniform och andra gånger kostym.