Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakttornssabotören har slagit till igen

Med handsåg har ett hundratal jakttorn sågats ner till vedhögar.
Sabotagen kan vara gjorda av en och samma misstänkta man.
– Jag vill gå till åtal. Men jag har svårt att tro att han kommer att erkänna, säger Agneta Brovinius, förundersökningsledare.

Under fredagsmorgonen var det dags igen. Två jakttorn, den här gången i Knytta i Östersund, upptäcktes av markägaren på morgonen. Även den här gången hade personen som utfört skadegörelsen använt sig av en handsåg.

Totalt sett handlar det om ett hundratal jakttorn runt om i länet som det senaste året mer eller mindre blivit kaffeved. Vissa torn har bara välts medan den som utfört dådet verkligen lagt ner tid och energi på att förstöra tornen vi andra tillfällen.

Polisen räknar med att varje torn är värda cirka 5000 kronor. Totalt blir det en kostnad på 500 000 kronor som den misstänkte har förstört för.

– Det är en och samma person som har gjort allt det här och den misstänkte, en han, sågar ner allt till kaffeved, säger Agneta Brovinius, förundersökningsledare.

Polisen arbetar just nu med att samla in allt material och läsa på om fallet för att så småningom kunna väcka åtal mot den misstänkte mannen.

Brottsrubriceringen är i dagsläget skadegörelse vilket kan ge fängelsestraff upp till ett år. Skulle rubriceringen bli grov skadegörelse skulle det innebära att polisen även skulle kunna ta med misstänkte fall från 2010. Agneta Broviunus berättar också att det finns indikationer på att det inte bara är Jämtland som är drabbad av den misstänkta mannens sabotage.

– Men det blir inget som vi kommer att ta upp, vi har nog med alla de vi har här, säger hon.

Vilka är bevisen mot den misstänkta mannen?

– Det vill jag inte gå in på i dagsläget.

När kan man tänka att ni har så pass mycket material att ni kan plocka in den misstänkta mannen?

– Någon gång i höst förhoppningsvis, säger Agneta Brovinius.

Läs mer:

Nya jakttorn söndersågade

Ytterligare nio jakttorn nersågade

En misstänkt för sabotage mot jakttorn