Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakttornssabotör döms – men flera jaktlag blir utan ersättning för förstörda torn

Domen mot jakttornssabotören blir tre månader i fängelse. Han ska också betala drygt 11 000 kronor i skadestånd. Men flera jaktlag blir utan ersättning för förstörda torn.

Annons

Den 54-årige mannen döms för skadegörelse på sammanlagt 16 jakttorn till tre månaders fängelse. Fallen ska ha begåtts mellan augusti 2013 och november 2014.

Efter att ha försökt få till en rättegång mot mannen vid flertalet tillfällen greps han och häktades innan huvudförhandlingen i målet kunde hållas.

Tingsrätten finner ingen anledning att ifrågasätta mannes berättelse att han som naturintresserad rör sig mycket i skog och mark och därmed har kamera och verktyg med sig på sina färder.

Däremot finner rätten det osannolikt att han, som vid ett av fallen, ska ha kommit cyklande och fotograferat ett jakttorn för att tjugo minuter senare komma tillbaka till samma jakttorn och fotograferat det igen men nu i nedsågat skick.

54-åringen observerades även av ett vittne när han försökte gömma sig under en gran nära en av plasterna för skadegörelsen. I just denna punkt anmäler rådmannen i fallet skiljaktig mening då denne anser att vittnet haft dåliga förutsättningar för en korrekt identifiering av mannen.

Rådmannen har även anmält skiljaktig mening i fallet som rör jakttorn i Brunflo, där 54-åringen också ska ha iakttagits men att iakttagelsen skett med för stor skillnad i geografi och tid för händelsen.

De enskilda jakttornen ses som separata fall av skadegörelse av rätten. Det sammanlagda straffvärdet uppgår till tre månaders fängelse. Rätten bedömer också att det finns risk att mannen återfaller i brott och att villkorlig dom därför inte är aktuell.

Utöver fängelsestraffet ska 54-åringen också betala dryga 11 000 kronor i skadestånd för jakttorn i två av åtalspunkterna. Tre andra jaktlag och viltvårdsområden får sina skadeståndsanspråk ogillade av rätten.

Annons