Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jaktlagen sköt bara hälften av älgarna

I samband med jakten 2009 sköts drygt hälften av de tilldelade älgarna i Jämtland/Härjedalen.

Annons

Andelen fällda älgar sjönk till 52 procent förra året. Skillnaden mellan tilldelning och avskjutning uppgår till 11 108 älgar i länet.

Av länsstyrelsens sammanställning framgår att jaktlagen i Bergs kommun når högst med 71 procent fällda älgar i relation till tilldelningen.

Lägst ligger det ena av två distrikt i Västjämtland samt Härjedalen västra, med 43 respektive 46 procent fällda älgar.

• Får det här någon konsekvens för tilldelningen i samband med kommande älgjakt?– Att avskjutningsstatistiken från föregående år skulle få någon direkt påverkan på tilldelningen nu har jag svårt att se, säger Anders Asplund jurist på länsstyrelsen.

– Men allmänt finns det anledning att titta på de här siffrorna noggrannare och varför de uppnår så låg avskjutningsgrad, säger Anders Asplund.

Han bedömer att den partssammansatta samrådsgruppen, med markägare, jägare och skogsbolag, har bäst koll på hur det ser ut.

– Deras ord väger tungt i samband med aktuell data och tilldelningen samt uppföljning av siffrorna.

• Behöver ni ha en dialog om avskjutningsprocenten?

– När det har föreslagits ökning på ett område och det föreligger låg avskjutningsstatistik då kommer det frågor om hur de motiverar en ökning.

Det finns många variabler att ta hänsyn till och för att få en klarare bild måste avskjutningsstatistiken brytas ned på olika jaktlag.

Årets tilldelningsbeslut beräknas föreligga veckan före midsommar.

– Jag tittar just nu på tilldelningen och det kommuniceras med jägarorganisationerna, samrådsgruppen och förvaltningsgruppen som kommit in med ett förslag. Allt är inte klart än men förslaget ligger i paritet med föregående års tilldelning, säger Anders Asplund.

Åren 2003-05 nådde länets jaktlag upp till 60 procents avskjutning och strax därunder.

– Det var snöfattiga vintrar. Sedan kom 2006 som var ganska snörik i Jämtland och då sjönk avskjutningsstatisktiken rejält det året, konstaterar Anders Asplund.

Nu övergår man till ett nytt förvaltningssystem där tanken är att få bättre kontroll på älgförvaltningen och balansera olika perspektiv.

En nöt att knäcka kan vara vilken betydelse den låga avskjutningsgraden får för betestryck och betesskador, vilket leder till produktions- och kvalitetsbortfall i skogsbruket.