Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jaktglädje till vilket pris?

Bland jägare emellan och i den grå vardagen i övrigt flödar historierna som en gång för alla vill bevisa vargens ofattbara grymhet. Det går inte att skicka ut en hund utan att den blir dödad. Jakten störs ständigt av detta gissel och många jägare signalerar att nu är det färdigjagat. Jaktglädjen är helt kaputt.

Här förväntas en medkänsla. Får det verkligen gå till så här i den natur man på väg fram till det nerlagda bytet förnimmer en total närhet till själva livet? Är det då rimligt att vi då ska tillåta vargar som inte bara dödar våra hundar utan också i övrigt förpestar hela vår tillvaro? Ja, en sak är i alla fall säker inte är det den här naturen man vill uppleva när man knallar iväg med bössan och ryggsäcken.

Man vill uppleva en helt annan natur än den natur där jag som polis med hund letat efter älgar med avskjutet framben och där jag avlivat påkörda rådjur och där djur dödar varandra för att överleva. Inte heller den natur där hunden som når upp haren biter ihjäl den och den natur som hyser jägare som skjuter för att döda.

Alla vi som varit med om att mista en hund vet att orden inte räcker till i den stora sorgen men de dramatiska historierna om vargar som dödar hundar för att påvisa vargens grymhet tenderar med jägaren som avsändare att bli både patetiska och lite genanta.

Den här gruppen jägare lyckas igenkännande och med bravur beskriva hur de med självklar rätt ur ett egoistiskt perspektiv förväntas få radera ut hela vår vargstam och kanske några andra jobbiga inslag som riskerar att störa dem i deras värv.

Vi som kämpar för en livskraftig vargstam och vi som upplever en natur som också mitt i sin skönhet handlar om en hård kamp för att överleva riktar till berörda jägare samma omtänksamma uppmaning som polischefen till sina konstaplar i tv-serien Spanarna på Hill Street: Be careful out there!

Bertil Paulson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel