Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på fildelare börjar på onsdag

Från och med onsdag blir det riskablare att ägna sig åt illegal fildelning, när den nya fildelningslagen träder i kraft.
– Man ska ha klart för sig att både liten och stor kan drabbas av det här, säger Lars Gustafsson, vd för skivproducenternas organisation Ifpi.

Annons

Den 1 april träder den så kallade Ipredlagen i kraft. Den ger upphovsrättsinnehavarna möjlighet att i domstol begära ut namn på personer som ägnar sig åt illegal fildelning.
Och Lars Gustafsson bekräftar att branschen ligger i startgroparna för att just göra det.
– De som känner oro för det här bör upphöra att fildela illegalt, säger han till TT.
Det är de som ägnar sig åt fildelning i större skala som man kommer att koncentrera sig på. Men även personer som fildelar i begränsad omfattning kan beröras.
– Det är ju litet slumpen som avgör vilket IP-nummer man hittar, men vi börjar med de större, säger Lars Gustafsson.

Enligt lagen ska nedladdning av ett fåtal verk inte räcka för att få ut identiteten bakom en IP-adress. En viss omfattning krävs.
Samtidigt slås det fast i lagens förarbeten att så fort det handlar om uppladdning, kan uppgifter om identitet lämnas ut. Eftersom den vanligaste nedladdningstekniken i dag – bittorrent– innebär att man i regel laddar upp samtidigt som man laddar ned, så kan någon som laddar ned enstaka verk också få sin identitet röjd.
– Det kan räcka med att man laddar upp ett verk för att man ska ställa till stor skada, säger Lars Gustafsson.
Motståndarna till lagen hävdar att möjligheterna att anonymisera sin nedladdning gör lagen verkningslös. Men det tror inte Gustafsson.
– Vi tror inte det. Det är krångligt och besvärligt. Vid en polisanmälan finns det möjligheter att komma åt dem också. Det är klart att en del kommer att ägna sig åt det, men allt fler inser att de stjäl från artister som de gillar.
– Vår förhoppning är att folk ska börja förstå att det nu finns lagliga nedladdningsmöjligheter som slår exempelvis Pirate Bay med hästlängder, till exempel Spotify, säger Lars Gustafsson.

– Det är klart att vi kommer att använda lagen. Vi har ju inte verkat för den för att sedan inte tillämpa den, säger Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén till TT.
– Men nu hoppas vi att många har förstått att lagen är på gång och förhoppningsvis är det många som upphör, det har vi fått signaler om.
Han anser att ett stort ansvar nu vilar på internetoperatörerna.
– Vi efterlyser att internetoperatörerna går ut och informerar sina kunder om hur det står till. De har stort ansvar för att sprida information om vad som är lagligt och olagligt och vad man kan drabbas av, säger han.
– Man räknar med att runt 80 procent av internettrafiken tidvis är fildelningstrafik. Det betyder att en stor del av deras affärsverksamhet härrör från handlingar som är direkt olagliga. Vilken annan bransch kan leverera en produkt som i så stor utsträckning används till olagligheter och sedan inte informera?
Från bland annat internetoperatörerna har det uttryckts oro över att lagen gör det möjligt att skicka skadeståndskrav till enskilda och att man då har att välja mellan att betala eller att gå till domstol, vilket i båda fallen kan bli kostsamt.
– Lagen ger möjlighet att få ut identiteten. Vad man sedan gör avgörs från fall till fall. Självklart är det så att vi kommer att använda lagen. Alla som vållar någon annan skada riskerar skadestånd, säger Henrik Pontén.

Annons