Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten på de försvunna pengarna

Det kallas för spökplanet. Flyget som verkar ha gått upp i rök med 239 passagerare ombord. På internet spekulerar några i terror och andra i utomjordningar. Saker ska inte kunna försvinna helt plötsligt. Flygplan och människor kan inte hokus pokus bara sluta existera. Det kan inte heller våra skattepengar.

På en förskola i Stockholm fick barnen knäckebröd och vatten. De små som inte hade tänder fick mosa brödet genom att trycka det mot gommen. Anledningen är att matbudgeten var på mindre än 10 kronor per barn och dag. Samtidigt gick företaget med miljonvinst. Det låter nästan som en uppföljare till filmen “Hungerspelen" som just nu går på bio. Eller som ett exempel från en historiebok om hur livet i fattigsverige var.

Vi kan fördöma ägarna till förskolan i Stockholm. Kalla ägaren Krösus och sorgset undra hur det går att vara så girig. Det är skönt med en syndabock, speciellt om det är någon som bokstavligt talat låtit barn hungra. Men om några veckor eller månader kommer ett nytt exempel komma, från ett äldreboende eller en skola. Vi har sett John Bauer, Carema och nu Hälsans förskola i Stockholm. Det är ett system skapat för att gå med vinst, inte för att barnen ska ha det så bra som möjligt. Kommuner kommer anpassa sig för att inte gå i förlust jämfört med privata alternativ. Vänsterpartiet är det enda parti som klart och tydligt sagt nej till detta system. De går framåt i opinionsmätningarna och det är enkelt att förstå varför.

Flygplanet finns någonstans. Det finns inga svarta hål i närheten som kan ha slukat det.

När vi frågar oss “var tar våra skattepengar egentligen vägen?" Så får vi minnas spökplanet och Hälsans förskola. Våra pengar försvinner inte bara.

Men de är inte heller där de borde vara. Det är inte utomjordningar som gjort att barn äter knäckebröd så ägaren kan gå med vinst. Det är ett system som politiker har valt.