Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jaktbrott nära gränsen

Ett flertal fotsaxar avsedda för fångst av djur har hittats nära den svenska gränsen. Troligen är de avsedda för att fånga rovdjur, säger den norska polisen.

Annons

Det är tidningen Adresseavisen som rapporterar om nyheten om fällorna som hittats i Blåfjella-Skjaekerfjella nationalpark.

Förra veckan hittade vandrare fällorna och meddelade Statens naturoppsyn om dem. Fällorna var gillrade och betade. De hittades i Verdals kommun, inte långt från den svenska gränsen.

Polisen i Nord-Tröndelag har påbörjat en utredning och ser allvarligt på det inträffade. Saxfällorna är enligt norsk lag otillåtna, det är inte jakttid och fällorna verkar avsedda för icke jaktbart vilt, rovdjur. Det skriver norska polisen i sitt pressmeddelande.

– Vi ser bruket av fällorna som allvarlig miljöbrottslighet, säger Sivert Rannem, vid Steinkjers polisstation. De verkar riktade mot rovdjur som är fredade. Om något djur skulle gå i fällan medför det stort lidande för djuret. Människor kan också trampa i dem och skada sig. Det kan få allvarliga konsekvenser om man är ensam på fjället. Får, renar och hundar kan också råka ut för fällorna.

Polisen har ännu inga misstänkta för brottet och önskar tips från allmänheten.