Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jaktbeslut dröjer

Beslutet om skyddsjakt på den finsk-ryska vargtiken dröjer.

– Vi vet inte exakt var hon befinner sig för närvarandet och tills dess kan vi inte fatta ett beslut, säger Johan Nyqvist, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen

Jiingevaerie sameby består av fyra renhjordar med totalt över 4 000 renar, varav de allra flesta nu är dräktiga. Flytten tillbaka till Hotagsfjällen har redan påbörjats och renskötarna är fullt upptagna med att samla ihop djuren.

– Vajorna behöver få vara ifred. De är dräktiga och ska kalva i maj så det här är en känslig tid, säger Marianne Persson, ordförande i Jiingevaerie sameby.

Samebyn som ansökt om skyddsjakt på den uppmärksammade vargtiken förväntar sig ett snabbt besked från Länsstyrelsen då spillningsprov bekräftat att det är den varg som förut orsakat skada bland renhjordarna. Och för Marianne Persson finns bara ett svar.

– Ett nej existerar inte. Vi måste få hjälp, säger hon bestämt.

Men beskedet kommer att dröja.

– Det enda vi med säkerhet kan säga är att vargen har varit i länet. Men var hon är nu vet vi inte och tills dess kan vi inte fatta ett beslut, säger naturvårdshandläggare Johan Nyqvist.

Han berättar att de håller området under uppsikt genom särskilda naturbevakare. Om vargen skulle skapa ytterligare problem för rennäringen så kommer man från Länsstyrelsens håll öka närvaron av dessa runt renhjorden, eftersom det är en så genetiskt viktig varg. Han säger också att man kan försöka skrämma den med helikopter.

– Men om vargtiken har letat sig tillbaka till de här trakterna för att etablera ett revir blir det ett stort problem. Det kommer inte att passera någon hanvarg som hon kan få ungar med, säger Johan Nyqvist

Marianne Persson säger att hon är orolig för att vargen stressar vajorna. Vad säger du om det?

– Samtidigt är renar det djur som är mest van vid rovdjursangrepp. Men visst kan man ha förståelse för hur hon resonerar. Det här är en laddad fråga, känslomässigt och politiskt.

Kommer vargen att flyttas ytterligare en gång?

– Nej. Den här vargtiken har flyttats tre gånger och det har inte funkat.

Vad är alternativet till att flytta vargen ytterligare en gång om den orsakar mer problem för rennäringen?

– Det är en nationell och politisk fråga.