Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaktbas: Dumt av Norrskog att säga upp alla jaktarrenden

/
  • Jägare i länet är oroliga och tror att viltvården försummas om Norrskog säger upp alla jaktarrenden och markerna lämnas ut på anbud.  Foto: Scanpix

Norrskog säger upp alla jaktarrenden och markerna ska ut på anbud i stället. Jägare i länet tror att det kan innebära att viltvården försummas.
– De kommer att skjuta av allt de ser och sedan söker de sig till ett nytt område, säger Roland Johansson, ordförande i Jägarnas Riskförbund – Landsbygdens jägare i länet.

Annons

Beslutet att säga upp all jaktmark fattades efter att en motion lämnats från Västra Jämtlands skogsbruksområde och Hallen Ovikens skogsbruksområde. Skogsägarna som lämnade motionen menade att Norrskogs jaktmarker användes av jägare som hade koppling till konkurrerande företag.

– Därför anser de att jakten bör upphandlas efter marknadsmässiga priser, säger Norrskogs skogschef Björn Skogh.

Norrskogs medlemmar beslutade på föreningsstämman att anta motionen.

– Det här är egentligen inget ovanligt. Många markägare har jaktmarken ute på upphandling varje år, säger Björn Skogh.

Roland Johansson, ordförande i Jägarnas Riskförbund – Landsbygdens jägare i länet, är orolig över vad en upphandling av Norrskogs mark kan innebära.

– Får de bra betalt för jakten kommer det kanske hit jägare som inte tänker på viltvården. De har betalat så mycket att de skjuter tills det är slut på djur, säger han.

Roland Johansson tror också att en upphandling kan leda till att markerna arrenderas av jägare utanför länet som har mycket pengar.

– Det blir fel om det kommer tyskar och sörlänningar hit och tar över markerna.

Roland Johansson är förvånad över att Norrskog ska säga upp alla jaktarrenden och lägga ut marken på anbud.

– Det är ju medlemmarna som äger all skog och jag trodde att de värnade om ortsbefolkningen, säger han.

Roland Johansson tror samtidigt att det finns vissa jaktmarker där det är en bra idé att dela upp områdena och lägga ut dem på anbud. Men han tycker att det är dumt av Norrskog att säga upp samtliga jaktarrenden.

– De kommer att splittra fina jaktmarker som vissa har jagat på i 20 år. Det är tokigt att förstöra för dem, säger Roland Johansson.

Mer läsning

Annons