Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakt – om eleverna själva får välja

Jakt blir allt mer populärt bland ungdomar.

När ämnet fanns som alternativ på elevens val vid Svenstaviks skola konkurerades både film och drama ut.

Annons

Varje termin får eleverna på skolan själva välja vad de vill göra under tre dagar. Som alternativ finns allt från teoretiska ämnen till mer praktiska inslag.

När eleverna inför den här terminens upplaga av elevens val skulle välja hade de, till skillnad från tidigare år, möjlighet att välja inriktning skytte, vilt och natur. Det var många som tyckte att det nya inslaget lät lockande. Och totalt 25 personer föll för alternativet.

– Redan när vi la anbud på jaktarrendet i Viggesågen var det här en grundläggande idé. Vi måste förvalta tillväxten, säger Anna-Karin Einebrant-Johansson, vice ordförande och ungdomsansvarig vid Bergs jaktvårdskrets.

Under de tre dagarna har de 25 eleverna fått både teoretiska och praktiska genomgångar.

Eleverna har varit med på fågeljakt, älgjakt, testat hagelskytte och salongsgevär. Dessutom har de gått igenom olika typer av fällor och grundläggande kunskap om jakthundar och hur de ska dresseras.

– Vi har försökt att klämma in så mycket som möjligt under de här tre dagarna, säger Anna-Karin Einebrant-Johansson.

Anton Forseth och Herman Miller är två av eleverna som valde jakt under elevens val. De är vana att vara i skogen och är i princip uppväxta med jakt.

– Det går inte att leva utan jakten. Det är så otroligt roligt, säger Anton.

Han får medhåll av Herman:

– Jag tror jag trivs som bäst i skogen.

Men det är långt i från själva skjutandet som är det huvudsakliga, menar de båda.

– Det är underbart att få komma ut och jättespännande att få smyga på skall, säger Anton.

Dessutom tycker pojkarna att det är kul att tillaga jaktbytena. Och de berättar om smarriga recept på grillade rätter och grytor.

Nu hoppas Herman Miller, Anton Forseth och deras skolkamrater att jakt ska finnas med som ett alternativ även under kommande elevens val. Och det verkar som om det kan bli verklighet av deras önskan.

– Bara skolan vill och har intresse är vi väldigt gärna med och arrangerar sådana här dagar, säger Anna-Karin Einebrant-Johansson.