Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakt i juletid

Det är en kall, stålgrå gryning. Färska harspår syns i nyfallen snön. Strax hörs hundskall och jakten är i gång.

Att jaga hare på vintern och då särskilt runt jul är en tradition i stora delar av landet.

– Jag vet folk som inte tycker att det är jul på riktigt om det inte hänger en vit hare på farstubron på julafton, säger Andreas Brelin.

Ernst Bjureflo, Hamiltonstövaren Daisy, Ola Brelin, Jan Johansson Selling och Andreas Brelin har samlats på en skogsbilväg i ett fruset landskap. Det är några veckor kvar till julafton men passande nog är det 7 december och därmed stövarjaktens dag.

Och Daisy tar dagen på allvar. Någon minut efter att hon släppts ut ur bilen har hon fått en hare på fötter.

Lika traditionsenligt som att jaga på julafton är det att avstå från jakt på juldagen. Enligt gammal sed ska det på juldagen råda frid i skogen på denna dag. Det är en sed under uppluckring men den förefaller ha en religiös grund.

Friden på juldagen är också ämnet för novellen "Gudsfreden", skriven av Selma Lagerlöf i hennes novellsamling "Osynliga länkar", som gavs ut 1894.

På vägen har en eld av tjärved tänts. De varmgula lågornas sken fladdrar i vinden. Ola och Andreas Brelin värmer sig medan drevet från hunden hörs långt i fjärran. Den sociala samvaron är viktig i jakten och här möts tre generationer jägare kring elden.

Ernst Bjureflo har gett sig iväg längs skogsvägarna för att lokalisera var Daisy och förhoppningsvis haren befinner sig.

En stund senare kommer besked på radion att drevet gått mot sydost och sällskapet förflyttar sig. Längs vägen har Jan Johansson Selling dukat upp ett bord komplett med julduk och glöggfika.

Haren verkar stanna i området och jägarna posterar ut sig längs grusvägen. En tyst och kall väntan tar sin början.

En dov knall ekar. Några minuter senare kommer Daisy i full fart längs vägen. Ernst Bjureflo följer strax efter, med en gnistrande vit hare i ena handen.

Den korta decemberdagens första jakt är avslutad.