Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jajamaen – en toppenhelg även i år

Östersundstravets stora ponnyhelg med dubbla tävlingar blev en höjdare även i år.
Jajamaen – det tyckte i alla fall Anna Eidegren Beijar, som körde hästen med samma namn.

Hela 31 spännande lopp fördelade över fredag och söndag innehöll årets dubbeltrav.

Helgen är så klart en höjdare för de lokala entusiasterna – men även de mera långväga gästerna längtar till Östersund varje sommar.

– Oh, ja! Varje dubbeltrav är jag här. Det är ju höjdpunkten på hela året. Stämningen är så bra och så är det alltid bra anordnat, säger Anna Eidegren Beijar, segerrusig efter söndagssegern med Jajamaen.

– Det är en jättebra ponny, men tidigare har han som inte haft någon kämpaglöd. Äntligen har han tänt till och börjat sänka rekordet. Nu gick han 2.01, det är nära vår "drömgräns" på två minuter, säger den 16-åriga Umeå-tjejen, som redan tagit licens för att köra större hästar och är pigg på en framtid inom travet.

Tidigare under dagen körde Cajsa Buhlér, 13, en riktigt pigg Vitamin till en solklar seger. Där blev det tal om rekordsänkning med hela fem sekunder.

– Jag trodde på en bra placering, men inte på seger, säger Cajsa efter att Vitamin tagit dopingprov i samband med segern.

Cajsa Buhlér, som har Bergsåker som hemmabana, hade en framgångsrik helg i Östersund med tre segrar.

– På fredagen vann jag i monté också. Det är nog faktiskt roligare än att köra i sulky. Man får vara närmare hästen då, säger hon.

Vitamin tränas av 12-årige Albin Hellgren, som såg till att ha vässat formen inför Östersundsbesöket. Rejäl rekordsänkning alltså, och det blev ytterligare en seger för Vitamin under helgen.

– Vi brukar åka här varje år när det är dubbeltrav. Vi bor på campingen och så cyklar man hit och fixar med hästarna, säger Albin Hellgren, som även kör och är sugen på att fortsätta med travet.

– Jag siktar nog på att bli kusk i så fall. Jag gillar Johnny Takter, säger Albin Hellgren.

Totalt över de två tävlingsdagarna räknar vi till hela 363 starter fördelade på de 31 loppen. Bland dessa lopp fanns även några prestigefyllda divisionsfinaler.

En annan sportslig höjdpunkt var ett nytt svenskt rekord för fyraåriga valacker. Det var Mantorphästen Tip Top, en av helgens mest långväga gäster, som lyckades med den bedriften.

Jennifer Hansson, ungdomsansvarig vid Östersundstravet, avslöjar att intresset var så pass stort att det blev fler lopp än väntat.

– Egentligen brukar man sätta en gräns vid 14 lopp per tävlingsdag. Nu var det så många som hade anmält sig att vi delade upp några lopp. När det är 25–30 ekipage som anmäler sig till ett lopp känns det bra att kunna dela loppen så att alla får vara med. Det är ändå barn och ungdomar det handlar om, och sportens viktiga framtid, säger Jennifer Hansson.