Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägarna tränar inte att skjuta på längre avstånd

– Det som hände ute på Storsjöisen är helt oaccetabelt. Så här får det bara inte gå till. Alla jägare skjuter in sina vapen på cirka 80 meters håll. Då borde det skjutavståndet gälla även vid skarpt läge.

Det säger Bertil Sundin från Alsen, som är före detta jaktinstruktör vid Jägarförbundet. Han är ett aktat namn bland länets jägare och är djupt kritisk till hur det gick till när en jägare på polisens uppdrag sköt älgkalven som förirrat sig ut på isen vid Härke på Frösön.

– Det här visar att det inte finns kunskap när det gäller att skjuta på längre håll. Det visar också att det tränas alldeles för lite på det, fortsätter Sundin.

Han menar också att skytten borde ha använt en avståndsmätare som talat om hur långt fram det var till älgen. De går att låna inför så här svåra uppdrag.

•Skulle du själv ha tagit på dig uppdraget att skjuta älgkalven?

– Det skulle jag ha gjort, men då skulle jag ha använt en grövre kaliber på ammunitionen, som inte har så stor avvikelse. På det här avståndet är det mycket svårt att få in en dödande träff med vanlig jaktammunition.

Sundin säger att nu fick älgkalven lida flera timmar eftersom skotten inte var direkt dödande. Det är inte acceptabelt och dessutom ger det en dålig pr till jägarkåren, som redan tidigare har ett tvivelaktigt rykte hos många av de som inte själva jagar.

Sundin säger att anledningen till att jägarna inte längre tränar att skjuta på längre håll än 100 meter är att skotten är så dyra i inköp. Det gör att jägarna inte vill slösa med dem vid träning.

Alla jägare borde pröva hur det är att skjuta på längre håll. Då ser man fort hur stora avvikelser det blir på långa avstånd.

Bertil Sundin är också kritisk till polisen som inte använde sin helikopter redan från början.

– Då hade vi sluppit det här fiaskot, säger han.