Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägarna skjuter för lite – älgtilldelningen sänks

Länets jägare fortsätter att skjuta mer än de gjorde för några år sedan.
Men det är fortfarande inte tillräckligt och avskjutningsstatistiken väcker stora frågor vid länsstyrelsen i Jämtlands län.

Annons

De senaste åren har länets jägarkår skjutit mer än 13 000 älgar per jaktsäsong och trenden fortsätter att hålla i sig.

Sammanlagt sköts 13 170 älgar i Jämtlands län under säsongen 2013/2014. 5116 av dessa var kalvar.

Jämför men det med de två senaste älgjaktssäsongerna är det på samma nivå som 2012 men 500 färre skjutna älgar än förra året.

En siffra som förbryllar länsstyrelsen.

– Det är konstigt med tanke på hur den senaste hösten var med liten snötillgång och väldigt gynnsamma förhållanden, säger Urban Johansson som hanterar jaktfrågor vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Hammerdal och Ragunda var det område som var närmast att fylla sin tilldelade kvot, 86 procent, samtidigt som jaktlagen i Västjämtland var sämst med en 71-procentig avskjutning i snitt.

Frågan som Urban Johansson nu ställer sig är hur många jakttimmar som egentligen läggs ner för att skjuta drygt 13 000 älgar och om det i så fall är den maximala siffran som länets jägarkår klarar av på en säsong.

– Jag tror att det här är en nyckel för framtida älgförvaltning om 5-10 år och det väcker en massa frågor. Vem ska göra det här jobbet i framtiden, ska vi ha en frivillig jägarkår eller måste vi ha yrkesjägare och hur och varför lyckas vissa jaktlag fylla sin kvot på kort tid samtidigt som andra håller på till den sista januari, frågar sig Urban Johansson som har flaggat för att det här kan vara något titta på i framtida forskning.

Enligt länsstyrelsen skjuts för lite älg i länet för att hålla stammen på en stabil nivå eller rent av minska den där det behövs.

– Totalt sett har vi en älgstam som ökar något nu.

En korrigering av tilldelningen kommer att ske redan till kommande jaktsäsong.

– Älgförvaltningsgrupperna ska se över sina planer tillsammans med älgskötselområdena så att vi får en bättre precision i tilldelningskvoterna.

– Generellt sett kommer det att bli en lägre tilldelning som speglar verkligheten bättre, säger Urban Johansson på Länsstyrelsen.