Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jägarexamen har fört in etiken i jakten"

I dag börjar älgjakten i norra Sverige.
En av få fritidsaktiviteter som knappt går en enda länsbo obemärkt förbi.
I Skylnäs-Värvikens viltvårdsområde minns de rutinerade jägarna vilken förändring jakten genomgått under de senaste 30 åren.

Älgjakten sätter sina spår i de flesta länsbors vardag.

Enligt en undersökning från SLU i Umeå omsätter älgjakten i Sverige uppemot 1,5 miljarder kronor och är man inte själv inblandad i den så påverkas man troligtvis ändå av den på ett eller annat sätt.

– Jag ska väl inte påstå att jag delar in året i "före och efter älgjakten" men man har älgjakten i bakhuvudet hela året, säger Lars Kristensen, jaktledare i Skylnäs-Värvikens viltvårdsområde.

I dag, den 1 september, är det älgjaktspremiär från Värmland och norrut. Längre söderut får de hålla sig till mitten av oktober.

Men det visar sig inte vara helt enkelt att förklara tjusningen med jakten.

– Det är svårt att sammanfatta, men jag tror att det är någon urgen man har i sig som handlar om att samla in sådant som finns i skogen. Det kan handla om svampplockning, bärplockning och fiske också, beskriver Lars Kristensen.

– Sedan är det väldigt socialt också, det är inte bara jakten det handlar om heller, säger Gösta Åkernäset.

Dagen innan jaktpremiären slutfördes de sista förberedelserna. Skylnäs-Värvikens jaktlag går inte bara ut och sätter sig på en stubbe i skogen. Det läggs många timmar på passvård.

– Det är väldigt viktigt att ha röjt sina pass. Skjutgatorna måste vara fria från sly och kvistar och vi bygger torn för att kunna sitta högt och ha en skottlinje som i riktning mot marken, förklarar Lars Kristensen som gång på gång påpekar vikten av säkerhet.

Innan jakten startar får varje jägare ett papper med förhållningsregler som de måste sätta sin signatur på för att visa att de har läst och förstått.

– Säkerheten är nummer ett i alla lägen och ju fler jägare man är i ett jaktlag desto mer är det att tänka på.

Men det har tidigare varit lite si och så med den saken förr om åren minns jägarna Jan-Åke Hamberg, Sören Nilsson och Lars Kristensen som samlats på Gösta Åkernäsets gård den här söndagen.

Sören Nilsson har jagat älg sedan 1972.

– På den tiden var det till exempel bra om man tog ur skotten ur geväret när man kom fram till bilen, men det var inte ovanligt att folk gick omkring med laddat gevär hela älgjakten, berättar han.

En sup eller två till slakten var inte heller ovanligt – något som skulle vara fullständigt uteslutet i Skylnäs-Värviken i dag.

– Jag tror att införandet av jägarexamen för att få jaga också har fört in etiken i jakten, säger Lars Kristensen.

Även sättet att beskatta älgstammen har förändrats med åren. Skylnäs-Värviken har 2 500 hektar mark att jaga på men ingår i ett älgskötselområde som omfattar 30 000 hektar. Där är strävan att skjuta lika många kalvar som vuxna djur, men så långt tillbaks som i mitten av 1900-talet var det till exempel förbjudet att skjuta kalvar över huvud taget.

– Vi får till att börja med skjuta 6 vuxna djur och 5 kalvar. För att sedan få skjuta ytterligare tre vuxna krävs det att vi har skjutit minst tre av de fem kalvarna, förklarar Gösta Åkernäset.

En nyhet för i år i älgskötselområdet är att tjurar med mer än tio taggar är fredade under september för att låta dem reproducera sig under brunsten i månadsskiftet september-oktober.

– Men det fanns förslag på att gå längre än så och freda dem i flera år framöver för att stärka älgstammen, säger Gösta.

De är överens om att jakten inte var bättre förr och definitivt inte metoderna för att få ut de skjutna älgarna ur skogen heller.

– Ja herregud vad vi har slitit med de här älgarna upp och ner över de här bergen, säger Lars Kristensen.

Då, fram till mitten av 80-talet, var enda alternativet att dra de skjutna djuren ur skogen med draglinor och armkraft.

– Efter älgexplosionen i början av 80-talet då vi sköt 27 älgar fick det vara slut med det där och 1984 hade jag byggt en dragmaskin, säger Gösta Åkernäset.