Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jagar tidstjuvar inom sjukvården

Läkare och sjuksköterskor får allt mindre tid för patienterna. Nu ska Socialstyrelsen försöka hitta sjukvårdens tidstjuvar.

Annons

Gunnar Green, ordförande för Läkarförbundet i länet välkomnar initiativet.

– Jag tycker att det blir mer och mer pålagor från många olika håll som dokumentation och bökiga, svåra datasystem, säger han. Det stjäl patienttid, det är detta vi kallar tidstjuvar i vården.

Han säger att dokumentationen i vissa fall har blivit alldeles för mycket av ett egenvärde som inte sker för patienterna skull, utan för dokumentationens egen skull.

– De datasystem som finns här i Jämtland liksom i andra delar av landet är väldigt trögarbetade, de tar mycket tid och underlättar inte på det sätt som de borde.

Trots att siffror från Socialstyrelsen visar att tillgången på läkare har ökat med 28 procent mellan 1995 och 2006 så finns det allt mindre tid för patienterna.

Motsvarande siffra för sjuksköterskor är 15 procent.

– Vi bör göra en produktivitetsanalys. När personalen hela tiden ökar men problemen med för lite tid för patienterna ändå kvarstår så måste vi titta på vad det beror på, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm till Dagens medicin.

Men hur arbetet ska gå till och när de ska börja är inte riktigt klart ännu. Förhoppningen är att det ska börja redan i år.

Enligt Dagens medicin vill Lars-Erik Holm bland annat se över om det är ökad byråkratisering eller andra aktörer som gör att läkare och sjuksköterskor inte hinner med patienterna.

En tidstjuv anses i varje fall de nya IT-systemen vara.

Nu ska patienternas journaler ut på nätet, kommer det att ställa högre krav på er som läkare?

– Jag vet inte riktigt hur det kommer att se ut så det är svårt att svara på, men jag utgår från att det är ett arbetsredskap där vi kan arbeta med patienterna, säger Gunnar Green.

Mer läsning

Annons